25. TARJÁN KUPA

  2023. június 3.
A kilenc évvel ezelőtt indított versenysorozatunk negyedszázados jubileumához érkezett. Ismét új helyszínen, az egyesületünk péntek délutáni edzéseinek is helyet biztosító Balassi Bálint Megyei Könyvtár klub-termében rendeztük meg a 25. Tarján Kupát. A terem foglalási lehetősége diktálta a dátumot, bár tudtuk, hogy így néhány állandó résztvevőnk nem lesz itt a versenyen.  A nyár eleji időszak sem a verseny felé terelte a sakkszeretőket, így végül kicsit alacsonyabb létszámmal, 22 fővel, 2x15 perces játékidővel zajlott le a hét fordulós esemény.

A kép jobb szélén a gyerekcsoport első két helyezettje mérkőzik: Darvas József és Prepelita Kevin (jobbra)

  A  "B" csoport nyolc résztvevője körmérkőzést vívott, az indulók alapján valószínűnek tűnt, hogy Prepelita Kevin és Darvas József között dőlhet el a csoportgyőzelem. Kettejük csatáját utóbbi nyerte, és mivel Józsi utána sem hibázott, végül 7/7-tel a csoportot is megnyerte. A csoportnak voltak újonc indulói is, így a két lány, Kecskés Anna és Nagy Anna Fruzsina, valamint a legfiatalabb induló, a kilenc éves Bogár Bence. Utóbbi a kezdők szokásos bukdácsolása után hamar belelendült és néhány szép játszmát is bemutatott már.

  A 14 fős nyílt csoport nagy favoritja ezúttal is a februári győztes, a helybeli, egyetlen mester induló, Istvanovszki Martin volt. Mint legutóbb, most sem talált legyőzőre és százszázalékos teljesítménnyel nyerte a Tarján Kupát. Volt azért olyan partija, amelyben erősen rezgett a léc, de jó sakkozónak szerencséje is van alapon végül hibátlan lett az eredménye. Jutalmul nemcsak a versenykiírásban rögzített első díjat kapta, hanem az eredményhirdetésen is megjelenő Barna Nándor, a Heves Megyei  Sakkszövetség elnöke által felajánlott serleget is. A dobogó másik két fokára ezúttal egyesületünk tagjai léphettek fel, hiszen a 2. helyen a csupán a végső győztes ellen pontot vesztő Kovács Dániel végzett, míg a 3. helyet az utolsó fordulóban aratott győzelmével a 89. évében járó, a régi nagy tarjáni sakkgenerációt utolsóként képviselő Gallai János érte el.
  A csoport legjobb ifjúsági játékosa Kasléder Dávid lett, a családi különdíjat a Tóth Szabolcs, Tóth Sebestyén páros nyerte.

Az első két helyezett csatája: balra Kovács Dániel, jobbra Istvanovszki Martin. Mellettük a 2. táblán Gallai János, túl a 88-on.

Eredmények:

"B" csoport:
14 éven aluli lányok: 1. Kecskés Anna, 2. Nagy Anna Fruzsina
9 éven aluli fiúk: 1. Bogár Bence
12 éven aluli fiúk: 1. Tóth Szilárd, 2. Tóth Sebestyén
"nagy fiúk" : 1. Darvas József, 2. Prepelita Kevin, 3. Nagy Erik

Nyílt csoport: 1. Istvanovszki Martin 7 pont, 2. Kovács Dániel 6 pont, 3. Gallai János 4,5 pont, 4. Berta István 4 pont, 5. Klenóczky Sándor 4 pont, 6. Patai Péter 4 pont, 7. Tódor Sándor 3,5 pont, 8. Kormos József 3,5 pont, 9. Lukács László 3,5 pont, ...
Részletes táblázat