Mede István Magyar Sakkozásért díjat kapott

2018. május 26-án tartotta éves közgyűlését a Magyar Sakkszövetség. Ennek keretein belül különféle díjak, elismerések átadására is sor került.

Egyesületünk valamely tagja először volt érintett ilyen elismerésben az által, hogy elnökségi tagunk, oktatónk, Mede István FIDE-mester a Magyar Sakkozásért díjat vehette át.

A kitüntetéssel elsősorban a gyerekek oktatása terén végzett magas színvonalú munkáját ismerték el, hiszen az elmúlt években több tanítványát Európa Bajnokságra, egyéb magas színvonalú versenyekre is remekül készítette fel.

Gratulálunk a kitüntetéshez és bízunk benne, hogy az elkövetkező években a tudását minél több környékbeli fiatalnak is sikerrel fogja tudni átadni!

A Magyar Sakkozásért díjjal kitüntetett Mede István ősszel a gagarinos gyerekeknek és szülőknek tartott szimultánt

Tóth Pál (1944-2017)

 

2017. december 20-án tragikus hirtelenséggel elhunyt Tóth Pál.

Évtizedeken át szervezte, irányította a salgótarjáni sakkozást, a magyar bajnokság 2. vonalában szereplő csapat vezetője, ügyintézője volt.

Munkásságát mindig meghatározta az alaposság, a precizitás. Szinte mindig nyugodt és higgadt tudott maradni.

5 évvel ezelőtt tevékeny résztvevője volt a helybeli sakkcsapat újjászervezésének, azóta egyesületünk elnökségi tagja volt. Tapasztalatával, tanácsaival folyamatosan segítette az egyesület irányítását.

Még idősen is kombinatív, ötletes volt a sakktáblánál, pár évvel ezelőtt még a megyei bajnokságon is kiemelkedően szerepelt.

A sakkozásban eltöltött évtizedek alatt rengeteg barátot szerzett magának, akik most szomorúan búcsúznak tőle.

Nyugodj békében Pali bácsi!

Végső búcsúztatása:
  Salgótarján, Új temető
  2018. január 5., péntek, 11 óra

Egyed András az első házibajnokunk

  Első alkalommal hirdettük meg az egyesületi házibajnokságot, amelyet már szokottnak mondható helyünkön, a Civil Közösségek Házában rendeztünk meg 2017. október 21-én. Bár sajnos nem mindenki ért rá, mégis 23-an indultunk el a versenyen, köszönhetően annak, hogy a felnőtt csapattagjaink mellett 11 ifjúsági és serdülő korú fiatal is erre szánta rá a szombat délelőttjét. A színvonalról pedig éljátékosaink gondoskodtak, akik többsége, közte a három mesterünk is elindult a versenyen.

 

 A két nagy esélyes Mede István és Egyed András is szorgalmasan gyűjtötte a pontokat az első három fordulóban. Ez után azonban kettejük csatája következett, amelyet Mede István nyert, a végső sikerhez azonban ez is kevésnek bizonyult, mert kikapott a veterán Szabó Ervintől, aki egyébként megőrizte az NB2-ben mutatott remek formáját.

  Így a végére Egyed András előzni tudott, az utolsó fordulóban a kellemes meglepetésre a pár hónapos ikreitől is elszabaduló, s meglepően jó formát mutató Várkonyi Péterrel vívott sikeresen egy döntő csatát az első helyért. Ezzel Egyed András lett az első házibajnokunk, Mede István a 2. helyre ért be.

  A verseny 3. helyére futott be Szabó Ervin, ezzel ő lett a szeniorok bajnoka, megelőzve Gallai Jánost és Frink Ferencet. A főverseny 4. helyét Várkonyi Péter, az ötödiket pedig igen kellemes meglepetésre Klenóczky Dániel szerezte meg, s utóbbi ezzel az ifjúsági kategória győztese is lett Patai Pétert megelőzve.

A első két helyezett, Mede István és Egyed András az eredményhirdetés után elemeznek.

  A verseny legmeglepőbb eredménye az utolsó fordulóban született, amikor az ellenfelét kicsit lazán kezelő Kovács Dániel pont nélkül maradt a gyorsan fejlődő és egyre megalapozottabb sakkot játszó 10 éves Kovács Veronika ellen. A kislánynak ez elegendő is lett, hogy a serdülő kategóriát megnyerje a még csak második versenyén induló Nagy Márton Máté, valamint Mede Marcell előtt. Emellett pedig a főverseny 10. helyén végzett, s több NB2-es játékost is megelőzött.

 Végeredmény: 1. Egyed András, 2. Mede István, 3. Szabó Ervin, 4. Várkonyi Péter, 5. Klenóczky Dániel, 6. Gallai János, 7. Frink Ferenc, 8. Patai József, 9. Lengyel István, 10. Kovács Veronika, 11. Klenóczky Sándor, 12. Patai Tamás, 13. Kutas Balázs, 14. Patai Péter, 15. Nagy Márton Máté, 16. Kovács Dániel, 17. Mede Marcell, 18. Kovács Rebeka, 19. Fenyő Blanka, 20. Rusznyák Máté, 21. Bakos Milán, 22. Szviták Márió, 23. Balogh Bertold

Szenior kategória: 1. Szabó Ervin, 2. Gallai János, 3. Frink Ferenc, 4. Lengyel István
Ifjúsági kategória: 1. Klenóczky Dániel, 2. Patai Péter
Serdülő kategória: 1. Kovács Veronika, 2. Nagy Márton Máté, 3. Mede Marcell, 4. Kovács Rebeka.

Teljes táblázat

Mede István szimultánja a Gagarinban

 

2017. október 6-án a Gagarinban rendezte meg egyesületünk Mede István sakkmester szimultánját. Az eseményre gyermekek és szülők egyaránt eljöttek, hogy megmérkőzzenek csapatunk éltáblásával. A 41-es terem teljesen megtelt, ahogyan a 22 táblán felraktuk a bábokat. A gyerekek közül többen is remekül helytálltak, csak a legkisebbek közül volt néhány, aki számára gyorsabb volt a befejezés a vártnál.
  Végül a mester a 22 játszmából 19-et megnyert, ezek közül talán Kovács Veronika partijában kellett leginkább megdolgoznia a teljes pontért. Kovács Dániellel vívott csatája pontosztokodással végződött, míg két játszmában Klenóczky Dániel és Patai Péter ellen vereséget kellett elkönyvelnie.

Frink Ferenc megnyerte a Sakkozó Magyarok Világtalálkozójának villámversenyét

 

   Augusztus 13-19.  között rendezték Lakitelken a Sakkozó Magyarok Világtalálkozóját. Ezen belül augusztus 18-án villámversenyre került sor 64 résztvevővel. Egyesületünket és egyben Nógrád megyét egyedül Frink Ferenc képviselte. Mesterünk jelenléte is elegendő volt azonban ahhoz, hogy komoly sikerről számolhassunk be. 

  Remekül kezdte a versenyt, két győzelem után egy döntetlen következett az első helyen kiemelt, 2300 feletti Élő-ponttal rendelkező Keresztes Richárd FIDE-mester ellen. Ez viszont még nem a csúcspont volt. Négyes győzelmi sorozat következett , Terbe Julianna női nemzetközi mester és Radnai Ádám FIDE-mester is az "áldozatok" között volt. A verseny végén már két döntetlennel is be tudta biztosítani a végső sikerét. Így végül 9 játszmából szerzett 7,5 ponttal veretlenül nyerte a versenyt!

  Frink Ferenc a két évvel ezelőtti rapid EB-n szerzett szenior díja után egy újabb bravúros eredménnyel tette le névjegyét, igazolva eddig is elismert klasszisát.

  Egyesületünk nevében gratulálunk a sikeréhez és köszönjük, hogy szereplésével a tarjáni sakkozás jó hírét erősítette!

  A verseny táblázata

Frink Ferenc FIDE-mester nagyszerű sikert ért el

VI. Tittel Pál Kupa - Megyei Egyéni Bajnokság 2017

  Július 6-9. között Pásztón a helyi sakkegyesület és a megyei szövetség rendezésében, főként Tódor Sándor szervezői munkájának köszönhetően került megrendezésre immáron 6. alkalommal a Tittel Pál Kupa, amely indulása óta egyben a megyei egyéni bajnokság is.

  A verseny történetében most gyűlt össze a legnépesebb mezőny, főként a rengeteg fiatalnak köszönhetően több, mint 80 induló volt. Örömteli volt, hogy a mezőny közel felét Nógrád megyei sakkozók tették ki, bár egyesületünket talán többen is képviselhették volna. Éltáblásaink többsége sajnos távol maradt a versenytől.

  Nemcsak népes, hanem erős is lett a mezőny, hiszen nagymester és nemzetközi mester is volt a mezőnyben.
  A papírforma részben érvényesült is, hiszen a versenyt mindössze fél pont veszteséggel Okhotnik Vladimir francia nagymester nyerte. Kellemes meglepetésre a pásztói Bohati Tamás, aki korábban csapatunkat is erősítette, végzett a 2. helyen, míg a harmadik hely Hujbert Flórián nemzetközi mesteré lett.
  A verseny teljes végeredménye olvasható itt.

  A Nógrád megyei bajnokság díjazottjai a versenyszervezők társaságában.   További képek a versenyről.

  A megyei bajnokságot Bohati Tamás nyerte a Honvédban edződő Görcsi Gábor előtt. Harmadik lett Lengyel István, aki a következő szezonban mind a pásztói, mind a tarjáni csapatot erősíteni fogja. Örömteli hír, hogy a 4. és 5. helyen egyesületünk két fiatalja, Patai Péter és Kovács Dániel végzett, mindketten 4,5-4,5 pontot gyűjtöttek. Az első tízbe sajnos más már nem is fért be a csapatunkból, a 6-10. helyen a pásztói csapat 4 tagja (Hovanecz László, Huszár Márk, Vajda Albert, Lengyel László) végzett, közéjük a 7. helyre a balassagyarmati Úrhegyi Ferenc ékelődött be.

A megyei 3. és az 5. helyezett, Lengyel István és Kovács Dániel egymás ellen is nagy csatát vívott.

A megyei 4. helyezett Patai Péter több. mint 70 Élő-pontot gyűjtött

  Csapatunk többi tagja az "indult még" kategóriában végzett, bár Frink Ferenc (4 pont) kapott még egy legjobb nem díjas nógrádi különdíjat. Szintén 4 pontja lett Kutas Balázsnak, 3,5 pontot szerzett Szabó Ervin és Patai Tamás. Nem ez lett élete versenye Klenóczky Dánielnek és Patai Józsefnek (3-3 pont). Dicséret illeti viszont a két kicsit, a 11 éves Vágvölgyi Ádámot (2 pont) és a 10 éves Kovács Veronikát (1,5 pont), az ő számukra a rutinszerzés volt a fő feladat ezen a versenyen.
    További képek a versenyről.

SZARVAS SÁNDOR (1946-2016)

 A temetés helye és időpontja:  Nemti, 2016. október 1., szombat, fél 3-kor.

  Több évtizeden át erősítette a salgótarjáni sakkozást, annak hiányában a pásztói és az andornaktályai csapatban is szerepelt. Évek óta küzdött súlyos betegségével, de még amellett is bármikor lehetett rá számítani, ha a csapatnak szüksége volt rá.

2016. szeptember 23-án örökre távozott tőlünk. 

Emlékét megőrizzük.