Leány siker a tanévzáró háziversenyen

Június 1-én rendeztük meg a tanév utolsó háziversenyét, amelyen 22-en vettek részt, köztük négy elsős. A korábbi többszörös győztes, Mede Marcell ezúttal is esélyesként indult, de nyert állásban idővel vesztett Kovács Veronika ellen, aki végül százszázalékos teljesítménnyel nyerte a háziversenyünket Mede Marcell és Vágvölgyi Ádám előtt. Várakozás felett szerepelt Deák Dominik, aki 3 forduló után még pontvesztés nélkül állt, valamint az elsős Barna Balázs 50 százalékos teljesítményét is meg kell dicsérni. A verseny negatívuma a hatodikos fiúk mélyrepülése volt.

Eredmények:

alsós leány: 1. Kovács Veronika, 2. Kovács Rebeka, 3. Fenyő Blanka
felsős leány: 1. Kovács Alina Liza, 2. Sütő Rebeka
1. oszt. fiú: 1. Barna Balázs, 2. Nagyfalusi Kristóf, 3. Barna Bence, 4. Béres Balázs
2. oszt. fiú: 1. Balogh Bertold, 2. Bakos Milán, 3. Büki Dávid, 4. Laczkó Ákos
3. oszt. fiú: 1. Szviták Márió, 2. Szabó Marcell, 3. Rusznyák Máté
4. oszt. fiú: 1. Mede Marcell, 2. Deák Dominik
5. oszt. fiú: 1. Vágvölgyi Ádám
6. oszt. fiú: 1. Nagy Márton Máté, 2. Gyurcsák András, 3. Kasléder Dávid

Teljes végeredmény

Kovács Veronika százszázalékosan nyerte a versenyt

Téli háziverseny

  Február 23-án rendeztük meg a téli háziversenyünket, amelyen 21 gyermek vett részt, mindannyian az 1-6. osztály korosztályban. A verseny célja az egyszerű versengésen kívül a csapat diákolimpiára való felkészülés is volt.
  Három elsős most először indult sakkversenyen, rajtuk kívül a télen hozzánk csatlakozott Kovács Alina Liza is újonc volt a szokásos versenyünkön.
A versenyt, csakúgy, mint legutóbb, most is Mede Marcell nyerte, mindössze egy fél pontot vesztve végzett az élen. Ezt a fél pontot Kovács Veronikának sikerült elcsennie, aki négy győzelemmel és két döntetlennel szintén veretlen tudott maradni. Azok a kisebbek, akik már komolyabban tanulják a sakkot, ezúttal is már többször elverték a nagyobbakat, bizonyítva, hogy megéri energiát fektetniük a tudásuk gyarapításába.

Részletes eredmények:
4.oszt. leány: 1. Kovács Veronika, 2. Kovács Rebeka, 3-4. Fenyő Blanka, Tóth Eszter
5. oszt. leány: 1. Kovács Alina Liza
1. oszt. fiú: 1. Barna Bence, 2. Barna Balázs, 3. Béres Balázs
2. oszt. fiú: 1-2. Balogh Bertold, Bakos Milán, 3-4. Büki Dávid, Laczkó Ákos
3. oszt. fiú: 1. Szviták Márió, 2. Rusznyák Máté
4. oszt. fiú: 1. Mede Marcell, 2. Deák Dominik
5. oszt. fiú: 1. Vágvölgyi Ádám
6. oszt. fiú: 1. Nagy Márton Máté, 2. Tóth Bálint, 3-4. Gyurcsák András, Siba Dániel

Gagarin Sakk-klub őszi háziversenye

  November 17-én rendeztük az őszi iskolai háziversenyünket, amelyen 16 általános iskolás mellett 5 volt gagarinos is elindult, utóbbiak külön csoportban versenyeztek.
A rendelkezésre álló rövidebb idő miatt gyorsított játékidejű (2x10 perces) partikban - részben ennek is köszönhetően - akadtak meglepetések. A kisebbek időnként verték a nagyobbakat, volt olyan is, hogy másodikos és hatodikos csatájában a kisebbik kapta a pontot.

  A mezőnyből már nem először emelkedett ki Mede Marcell játéka, aki ezúttal is százszázalékos teljesítménnyel végzett a csoport élén. Csak tőle szenvedett vereséget Vágvölgyi Ádám, aki így a 2. helyre futott be. A 3. helyet az utolsó fordulóban a lányok rangadója döntötte el, ahol Fenyő Blanka pontosabb játékának köszönhetően diadalmaskodott Kovács Veronika felett.

 A volt gagarinosok körmérkőzéses versenyén sem teljesen igazolódott a papírforma, hiszen a tarjáni NB 2-es csapat erősségének számító Kovács Dánielt ezúttal legyőzte és a végelszámolásnál is megelőzte Patai Péter. Kellemes meglepetés volt Gyetvai Izsák visszatérése. Reméljük, hogy ez nem csak erre az egy alkalomra szólt, s ha újra versenyezni kezd, akkor korábbi biztató fejlődése is folytatódhat majd. Versegi Tamás becsülettel helytállt, de nem tudta még felvenni a versenyt a tőle idősebbekkel.

A díjazás most is korcsoportonként történt, így senki nem maradt érem és oklevél nélkül.

Részletes eredmények:

Alsós lány: 1. Fenyő Blanka, 2. Kovács Rebeka, 3. Tóth Eszter
Értékszámos alsós lány: 1. Kovács Veronika
2. oszt. fiú: 1. Bakos Milán, 2. Balogh Bertold, 3. Laczkó Ákos
3. oszt. fiú: 1. Szviták Márió, 2. Szabó Marcell, 3. Rusznyák Máté
4. oszt. fiú: 1. Mede Marcell, 2. Deák Dominik
5. oszt. fiú: 1. Vágvölgyi Ádám
6. oszt. fiú: 1. Nagy Márton Máté, 2. Tóth Bálint, 3. Siba Dániel
volt gagarinosok: 1. Patai Péter, 2. Kovács Dániel, 3. Klenóczky Dániel, 4. Gyetvai Izsák, 5. Versegi Tamás

Teljes táblázat

Háziversennyel köszöntött be a nyár

  Június 2-án, pénteken rendeztük a tanév 3. háziversenyét, amelyen a nyári idő ellenére is 21-en vettek részt.
A gyerekek kor-eloszlása miatt úgy döntöttünk, hogy az 1-5. osztályosok ezúttal egy csoportban versenyeznek. Így ők végül 17-en lettek, a volt gagarinosok közül sajnos csak 4-en gyűltek össze.

  Remek verseny alakult ki, a legkisebbek igazolták, hogy érdemes volt őket a nagyobbak ellen leültetni, és bizony tudtak is okozni meglepő eredményeket. A másodikos Szviták Márió és az elsős Balogh Bertold is legyőzött egy-egy ötödikest, Siba Dániel és Tóth Bálint voltak a szenvedő alanyok. Régen láttunk ilyen jó versenykezdést Tóth Esztertől, akinek a végére viszont elfogyott az erő és a türelem, de így is tartotta a lépést a sakkot több fronton is tanuló másik 3 lánnyal.

  A versenyt százszázalékos teljesítménnyel újra Mede Marcell nyerte, aki már most, harmadikosként is kiváló alapokkal rendelkezik a további fejlődéséhez. Csak rajta múlik, hogy meddig jut el, akar-e édesapja nyomdokaiba lépni.

  A rendelkezésre álló időnk miatt 5 forduló volt így elmaradt néhány nagy csata, például a két első, Mede Marcell és Vágvölgyi Ádám között, utóbbi 2. fordulóban elszenvedett veresége miatt.
  Csak reménykedni tudunk benne, hogy versenyünk résztvevői a nyáron nem hanyagolják el a sakkot, és ősszel újult erővel folytathatják majd az iskolában a sakk tanulását. Addig is keddenként egész nyáron látogathatják az egyesületünk edzését a Civil Közösségek Házában.

Eredmények:

1. oszt.: 1. Balogh Bertold, 2. Bakos Milán, 3. Büki Dávid
2. oszt.: 1. Szviták Márió, 2. Szabó Marcell, 3. Rusznyák Máté
3. oszt. lány: 1. Kovács Rebeka, 2. Kovács Veronika, 3. Tóth Eszter, 4. Fenyő Blanka
3. oszt. fiú: 1. Deák Dominik
3. oszt. (nem gagarinos): 1. Mede Marcell
4. oszt.: 1. Vágvölgyi Ádám, 2. Büki Marcell
5. oszt.: 1. Gyurcsák András, 2. Tóth Bálint Péter, 3. Siba Dániel
Volt gagarinosok: 1. Kovács Dániel, 2. Patai Péter, 3. Klenóczky Dániel, 4. Versegi Tamás

Részletes táblázat

Itt a tavasz, nőttek a sakkpalánták a háziversenyünkön

  Március 17-én rendeztük meg a Gagarin Sakk-klub háziversenyét. Három csoportban összesen 25 gyermek és ifjúsági indult el a mindig népszerű versenyünkön. Az egyéni diákolimpián is remekül szereplő Balogh Bertold és Mede Marcell százszázalékos teljesítménnyel nyerte az 1-2., illetve a 3-5. osztályosok versenyét. A volt gagarinosoknál meglepetésre ezúttal nem Kovács Dániel nyert.

Alsós lányok: 1. Kovács Veronika, 2. Kovács Rebeka, 3. Fenyő Blanka, 4. Tóth Eszter
1. oszt. fiúk: 1. Balogh Bertold, 2. Bakos Milán, 3. Kasléder Richárd, 4. Büki Dávid, 5. Laczkó Ákos, 6. Babják Bence
2. oszt. fiúk: 1. Szabó Marcell, 2. Szviták Márió, 3. Rusznyák Máté
3. oszt. fiúk: 1. Mede Marcell, 2. Deák Dominik
4. oszt. fiúk: 1. Vágvölgyi Ádám, 2. Büki Marcell
5. oszt. fiúk: 1. Kasléder Dávid, 2. Gyurcsák András, 3.Tóth Bálint, 4. Siba Dániel
volt gagarinosok: 1. Klenóczky Dániel, 2. Patai Péter, 3. Kovács Dániel, 4. Versegi Tamás

Részletes táblázatok:
1-2.osztályosok
3-5.osztályosok

Háziverseny 2016. december

  Három csoportban összesen 21-en vettek részt a december 9-én megrendezett háziversenyünkön. A legkisebbeknél, az 1-2. osztályosoknál csupán hatan vállalkoztak rá, hogy elinduljanak a versenyen, érthetetlen módon páran csak nézőnek voltak jelen. A csoportot magabiztosan nyerte a már óvodás korában is sakk-klubunkba járó, jelenleg elsős Balogh Bertold, maga mögé utasítva a 2. osztályosokat is.
  A 3-4-5. osztályosok mezőnyében 12-en indultak el, sajnos egy-két állandó tagunk hiányzott. Az oktatást látogatók viszont ott voltak, s köztük már nagy csaták alakultak ki. A mezőnyt itt Vágvölgyi Ádám verte végig és 100 százalékos teljesítménnyel nyerte a versenyt, megelőzve az ötödikeseket is. Meglepetésre őket a harmadikos Kovács Veronika is lekörözte, aki 5-ből 4 ponttal a teljes mezőny 2. helyén végzett. Mivel 6-8. osztályosok nem is indultak, így eredményükkel ők ketten lettek az iskola jelenlegi legjobb sakkozói.
  Külön kis versenyt vívott 3 volt gagarinos tanuló is, akik ma már mindhárman az NB II-es csapatunk erősségei.

Korcsoportonkénti eredmények:

3. oszt. leány: 1. Kovács Veronika, 2. Fenyő Blanka Panna, 3. Kovács Rebeka Zsófia, 4. Tóth Eszter
1. oszt. fiú: 1. Balogh Bertold, 2. Laczkó Ákos, 3. Bognár Bence
2. oszt. fiú: 1. Szabó Marcell, 2. Szviták Márió, 3. Rusznyák Máté
3. oszt. fiú: 1. Deák Dominik, 2. Kovács Bendegúz
4. oszt. fiú: 1. Vágvölgyi Ádám, 2. Büki Marcell
5. oszt. fiú: 1. Gyurcsák András, 2. Tóth Bálint, 3. Siba Dániel, 4. Oláh Márk
volt gagarinosok: 1. Kovács Dániel, 2. Patai Péter, 3. Klenóczky Dániel

Részletes táblázatok:
  1-2. osztályosok  3-4-5. osztályosok

Májusi éremeső a Gagarinban a tavaszi háziversenyünkön

  Május 6-án rendeztük a tanév 3. háziversenyét a Gagarin Sakk-klubban. Az elején szűk létszámmal indultunk, az elsősök mellett még többen is csak a 2. fordulóra futottak be. Két csoportban összesen 25-en mégiscsak összegyűltek, annak ellenére, hogy néhány, már törzstagnak számító gyermek is távol maradt a versenyünktől. 

  A nagyok csoportjában mindössze hatan jöttek össze, így körmérkőzésre került sor. Nagy meglepetés nem született, a szűk, de közel sem gyenge mezőnyben Kovács Dániel csak egy fél pontot veszítve lett első, de a mögötte végző Klenóczky Dániel is veretlen maradt 3 győzelemmel és 2 döntetlennel. Lőrik Gergő nem tudta megismételni a téli háziversenyen nyújtott nagyszerű teljesítményét, Versegi Tamásnak viszont nincs oka szégyenkezni, hogy nem tudta megelőzni a már rutinosabbnak számító, kizárólag versenysakkozó ellenfeleit. Bíró Máté és Patai Péter ezúttal nem tudott pozitív meglepetést okozni, játékukból hiányzott a pontosság.

 Az alsósok végül 19 fős csoportjában a végső győzelemre is esélyes Vágvölgyi Ádám és Kasléder Dávid a sors szeszélye folytán már az első fordulóban megmérkőzött egymással. Ádám nyert és ezután már nem is volt olyan ellenfele, aki komolyabban meg tudta volna szorongatni. Játékának még sokat kell tisztulnia, de fejlődése egyre erőteljesebb, reméljük a nyár nem fog ebben törést okozni. Dávid is leküzdötte kezdeti elkeseredettségét és a végén a várakozásnak megfelelően a 2. helyre futott be. Ha már Ádám fejlődését dicsértük, akkor nem lehet szó nélkül hagyni Fenyő Blanka előretörését sem. A sikeres diákolimpia óta is sokat fejlődő pici lányka pénteki játékát látva akár az egyik nagy tehetségünkké is kinőheti magát. Jól szerepelt Lőrik Tímea és Deák Dominik is, utóbbira hasonló lehetne igaz, mint Blankára, ha több versenyen venne részt. Az elsősök között is voltak már olyanok, akik kellemetlen perceket okoztak az idősebb ellenfeleiknek, közülük leginkább Szviták Máriót lehet kiemelni. No és említsük meg legifjabb résztvevőnket, az óvodás Balogh Bertoldot. Érdeklődése és tehetsége a sakk iránt már megvan, sokat fog jelenteni számára, ha iskolás lesz és megtanulja majd, hogy arra koncentráljon, amit csinál. 

  A 6 forduló után igazi éremeső hullt a gyerekekre, szinte alig volt olyan, aki a korcsoportonkénti és nemek szerinti értékelésben lemaradt volna a dobogós helyekről. S kapott persze mindenki oklevelet és csokit, így alig volt olyan, aki nem vidám arccal indult volna hazafelé.

Korcsoportonkénti eredmények:
 Óvodás: 1. Balogh Bertold
 1. oszt. leány: 1. Péter Rozina
 2. oszt. leány: 1. Fenyő Blanka, 2. Tóth Eszter, 3. Kovács Veronika, 4. Kovács Rebeka
 3-4. oszt. leány: 1. Lőrik Tímea
 1. oszt. fiú: 1. Szviták Márió, 2. Szabó Marcell, 3. Rusznyák Máté, 4. Oláh Károly Milán, 5. Murár Balázs, 6. Al-Maktari Mohamed
 2. oszt. fiú: 1. Deák Dominik, 2. Kovács Bendegúz
 3. oszt. fiú: 1. Vágvölgyi Ádám
 4. oszt. fiú: 1. Kasléder Dávid, 2. Tóth Bálint
 5. oszt. fiú: 1. Ottmár Dániel

 8.oszt. : 1. Bíró Máté, 2. Versegi Tamás
"Senior" (volt gagarinos): 1. Kovács Dániel, 2. Klenóczky Dániel, 3. Patai Péter, 4. Lőrik Gergő

Az alsós csoport teljes végeredménye