Országos negyedik lett az alsós lánycsapat

Az egyéni diákolimpián Mede Marcell országos 11. helyet ért el
 
Április 7-8-án ismét Szombathelyen rendezték az országos csapat diákolimpiát, ahol iskolai sakk-klubunk tíz éves történetének eddigi legszebb eredménye született.
Az alsós lányok negyedik helyen végeztek Szombathelyen, az országos csapat diákolimpián!
A csapat tagjai: Kovács Veronika, Fenyő Blanka, Kovács Rebeka, Tóth Eszter.
Az első fordulóban a végén a 8. helyre befutó Óbudai Általános Iskola csapata ellen kezdtek a lányok és kiütéssel, 3-0-ra nyertek. Következett két dobogós csapat. Először a Nagykáta, amelyet nagy bravúrral sikerült 2-1-re verni, majd hasonló arányban vesztettek a dunaújvárosiak ellen.
Szombat délutánra kicsit elfogyott az erő, a miskolciakat még sikerült legyűrni 2-1-re, a békéscsabaiak ellen viszont ismét jött egy ugyanilyen arányú vereség. Az első játéknapot így is remekül, hetedikként zárták a lányok.
Jól kezdődött a vasárnap, hiszen a 6. helyen záró győri iskola csapata ellen is győztesen álltak fel az asztaltól. Következett viszont a teljes mezőnyt végigverő újpesti iskola, akik ellen sajnos a pontszerzés sem sikerült. A csapat visszacsúszott a 11. helyre, az utolsó fordulóban nyerni kellett, hogy az első tízben végezzenek.  Ez sikerült is, nem is akár hogyan, hiszen az iregszemcseiek ellen 3-0-ás, fölényes győzelmet arattak.

Balról jobbra: Kovács Veronika, Fenyő Blanka, Kovács Rebeka, Tóth Eszter (állva)

A játszmapontokat tekintve a 4-6. helyen holtverseny alakult ki, de a csapatgyőzelmi pontok alapján a gagarinos lányok lettek a negyedikek! Azt, hogy ide milyen nehéz út vezetett, mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az egész mezőnyben a legmagasabb Bucholcz értékkel zárták a versenyt.
A verseny részletes táblázatai a chess-results.com oldalon: http://chess-results.com/tnr344082.aspx?lan=1

Gratulálunk a gyerekeknek a remek szerepléshez, a szülőknek, hogy időt és pénzt nem sajnálva eljuttatták idáig a gyerekeket és gratulálunk a felkészítőjüknek, Mede Istvánnak.

Adjon ez az eredmény mindannyiuknak erőt a további munkához, amivel az elkövetkező években még ettől szebb eredményeket is el lehet érni!
 
Egy héttel korábban Miskolcon rendezték az országos egyéni diákolimpiát, ahol sakk-klubunkat öten képviselték.

 

Az értékszám nélküli fiú 2. korcsoportban sikerült a legjobb eredményt elérni, itt Mede Marcell 9/4,5-el, azaz 50 százalékos teljesítménnyel a 11. helyen végzett. A korábbi évek szereplései alapján ez nagyon jó helyezés, s mivel ő még jövőre is ebben a korcsoportban lesz, reményt ad a jövő évre egy ennél előkelőbb helyezésre is. A fiú 5. korcsoprtban a bolyais Versegi Tamás 7/4-gyel még remekül állt, a verseny végére viszont elfáradt, maradt a 4 pontja, amely a 17. helyhez lett elég a 24 fős mezőnyben.  A fiú 1. korcsoportban Bakos Milán 3,5 pontot szerezve jól helytállt az egy évvel idősebbek között, s ez is biztató lehet a jövő évre nézve.

Az értékszámosoknál a lány 2. korcsoportban Kovács Veronikának szinte semmi sem akart sikerülni ezen a versenyen, s végül a 14. helyen végzett. A fiú 3. korcsoprtban Vágvölgyi Ádám hullámzó teljesítményt nyújtott. Több vereség mellett legyőzte azt a két pásztói ellenfelét, akik mögött végzett a megyei bajnokságon. Ez azonban kevés volt a jó helyezéshez, mert a türelmes játék még mindig nem akar megérkezni Ádám fegyvertárába, s a legnépesebb mezőnyt alkotó csoportban a 46. helyen zárt.
Mindannyiuknak köszönjük, hogy képviselték sakk-klubunkat, s kívánunk nekik sok erőt a sikeres folytatáshoz!

Mede Marcell egyéniben országos 11. lett

Lánycsapatunk és a Bolyai fiúcsapata ismét megyei bajnok

Az alsós fiúk ezüstérmesek

 Március 3-án Karancslapujtőn rendezték meg a megyei sakk csapat diákolimpiát.

Az egyesületünk kötelékében nevelkedő gyermekek a Gagarinból 4, a Bolyaíból egy csapattal voltak képviselve.
Az alsós lány csapat (Kovács Veronika, Kovács Rebeka, Fenyő Blanka, Tóth Eszter) esélyesként indult és ahhoz méltón szerepelve százszázalékos teljesítménnyel, azaz minden partit megnyerve megyei bajnok lett és részt vehet az áprilisi országos döntőben.
Az alsós fiúk egy kicsit túl is teljesítették a várakozást, hiszen az iskola első csapata ezüstérmes (Deák Dominik, Szabó Marcell, Balogh Bertold, Bakos Milán), a második csapat 4. lett (Szviták Márió, Rusznyák Máté, Büki Dávid, Béres Balázs). Mindkét csapat egyik felét 1-2. osztályosok alkották, így az eredmények egy későbbi szebb sikert is megalapozhatnak.

A felsős fiúknál a csapatunkat (Vágvölgyi Ádám, Gyurcsák András, Kasléder Dávid, Tóth Bálint) csak 5-6. osztályosok alkották, de így is a 4. helyet szerezték meg, sőt az utolsó fordulóban még a dobogós hely is meg lehetett volna.

A Bolyai fiúcsapatának csak a balassagyarmatiakkal kellett megküzdenie, mindkétszer 4-0-ra nyertek, így a Patai Péter, Klenóczky Dániel, Lőrik Gergő, Versegi Tamás összetételű csapat is megyei bajnok lett.

Az alsós lányoknak sok sikert az április 7-8-i országos döntőn való szerepléshez.

Képek a versenyről

Szép sikerek a megyei egyéni diákolimpián

  Január 29-én a hagyományoknak megfelelően Karancslapujtőn került megrendezésre a megyei egyéni diákolimpia a Gordos Rezső emlékverseny keretében.
A sakk-klubunk kötelékébe tartozó általános és középiskolás diákok közül 24-en vettek részt a megyei döntőn. A sikeres szereplést mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy ebből a 24 fiatalból 19 végzett a korcsoportjában az első hat között.

  Hat korcsoportban teljes volt a sikerünk, mert elhoztuk a megyei bajnoki címet.
Bajnok lett lány II. korcsoport értékszámos kategóriában Kovács Veronika, fiú I. korcsoportban Bakos Milán, fiú II-es korcsoportban Mede Marcell, utóbbinak külön dicséret a százszázalékos teljesítményért.
A középiskolásoknál fiú V. korcsoportban Versegi Tamás, VI. korcsoportban Baranyi Levente, a VI. korcsoport értékszámos kategóriában Patai Péter lett aranyérmes.
Ezüstérmes lett Kovács Rebeka a lány II-es, Balogh Bertold a fiú I-es kategóriában. Bronzérmes Fenyő Blanka a lány II-esben, Kasléder Dávid a fiú III-asban, Vágvölgyi Ádám az értékszámos fiú III-ban, Klenóczky Dániel az értékszámos fiú VI-os korcsoportban. Összességében tehát 6 arany, 2 ezüst és 4 bronz érmet szereztünk. Rajtuk kívül viszont a további helyezések is nagyon értékesek, Gyurcsák András 4., Tóth Eszter és Szviták Márió 5. helye is biztató jövőt sejtet.
 
A hat megyei bajnok, továbbá az értékszámos kategóriában dobogós Vágvölgyi Ádám és Klenóczky Dániel jogot szereztek az országos döntőn való indulásra. 
Minden gyereknek, illetve ifjúságinak gratulálunk a szép helytálláshoz, s megérdemli a gratulációt Mede István sakkedzőnk is, hiszen a helyezettek többsége az ő jelenlegi vagy volt tanítványai.
 
 
Lány II. korcsoport : 2. Kovács Rebeka, 3. Fenyő Blanka,  5. Tóth Eszter Petra
Lány II.kcs. értékszámos versenyzői kategória. 1. Kovács Veronika 
Lány III kcs.: 5. Kovács Alina Liza 
Fiú I. korcsoport: 1. Bakos Milán, 2. Balogh Bertold, 6. Rusznyák Máté, 14. Büki Dávid, 17. Laczkó Ákos  
Fiú II. korcsoport: 1. Mede Marcell, 5. Szviták Márió, 6. Deák Dominik, 10. Szabó Marcell
Fiú II.kcs. értékszámos versenyzői kategória: 3. Vágvölgyi Ádám
Fiú III. kcs.: 3. Kasléder Dávid, 4. Gyurcsák András, 6. Tóth Bálint, 8. Nagy Márton Máté
Fiú V. kcs.:1. Versegi Tamás
Fiú VI. kcs. 1. Baranyi Levente
Fiú VI. értékszámos kategória: 1. Patai Péter, 3. Klenócszky Dániel, 4. Gyetvai Izsák
 
Az iskolák összesített sorrendjében a Gagarin, amelyet 17-en képviseltek, a 3. helyen végzett.

Fenyő Blanka 7. lett, többen szépen helytálltak az országos egyéni diákolimpián

  A tavaszi szünet első két napján, április 13-14-én rendezték meg Miskolcon az országos egyéni diákolimpiát, mind az értékszámos versenysakkozók, mind az ún. "amatőr" kategóriában. Sakk-klubunkat többen is képviselték mindkét kategóriában a 9 fordulós, 2x20perc+3 mp-es bónuszidővel rendezett viadalon.
 

Fenyő Blanka országos 7. helyezett

Mede Marcell országos 12. lett

  Az amatőr lány I. korcsoportban Fenyő Blanka két győzelemmel remekül kezdett, majd némi megtorpanás után éppen akkor kapcsolt rá, amikor az ilyen versenyeken a leginkább kell. A második játéknapon mindhárom partiját megnyerte, ezzel 5,5 ponttal a nagyszerű 7. helyet sikerült megszereznie. Sakk-klubunk közel kilenc éves fennállása óta még senki nem végzett közülünk ilyen előkelő helyen az egyéni diákolimpián!  Részletek
  Az amatőr fiú I. kategóriában mesterünk kisfia, Mede Marcell képviselte Nógrád megyét. Változó sikerrel vette az akadályokat, végül 50 százalékos teljesítménnyel a 26 résztvevő között a 12. helyet sikerült elcsípnie, ami szintén dicséretes szereplés.  Részletek
  Az amatőr fiú V. korcsoportban a minimális versenyrutinnal induló Versegi Tamás a végére el is fáradt és végül 2,5 ponttal a 20. helyen végzett.
  Az amatőr fiú VI. korcsoportban korábbi csapattagunk, Baranyi Levente az egész versenyt végigizgulva 3,5 ponttal a 14. lett a 17 induló között.

a legnagyobbak között Patai Péter 15., Gyetvai Izsák 21. lett a legerősebb mezőnyben

Az értékszámos korcsoportokban az Élő-pontok alapján már következtetni lehetett arra, hogy kinek milyen helyezésre lehetett reális esélye, bár rapidversenyen ez gyakran nem mérvadó, ezúttal nagy csodák nem történtek.
  A lány II. korcsoportban Kovács Veronika 15-ként volt rangsorolva és a számára még nagyon nehéz mezőnyben a 16. helyre tudott befutni.
  A fiú II. korcsoportban Vágvölgyi Ádámnak az egyik legnagyobb, 34 fős mezőnyben kellett helytállnia. Sajnos Ádámból ezúttal hiányzott a türelem, leckét kapott abból, hogy ezen a szinten kapkodva már nem lehet eredményt elérni. Bár a 33. helyezése kicsit csalódás, vegyük figyelembe, hogy Veronikával egyetemben ő is először vett részt az országos egyéni megmérettetésen. Mindkettejüket ismerve kijelenthetjük, hogy lesz ez még sokkal jobb is.
  A fiú VI. korcsoportban Patai Péter és Gyetvai Izsák is a mezőny második felébe volt rangsorolva az aktuális értékszámok alapján. Ehhez képest mindketten kifejezetten jól szerepeltek, Péternek az utolsó forduló előtt még az első 10-be is volt esélye beférni a két nemzetközi mestert is felvonultató 30 fős mezőnyben. Végül Izsák a 21., Péter a 15. helyen fejezte be a versenyt. Részletek

  Gratulálunk mindannyiuknak ahhoz, hogy eljutottak az országos versenyre és azt végigküzdve képviselték sakk-klubunkat, iskolájukat és megyénket is.

A gagarinos lányok és a bolyais fiúk is a 21. helyen végeztek az országos csapat diákolimpián

  Március 31-április 2. között rendezték meg Szombathelyen az országos csapat diákolimpiát.  Salgótarjánt két csapat képviselte. Az alsós lányoknál a gagarinosok, a középiskolás fiúknál a Bolyai csapata vívta ki az indulás jogát és vállalta az utazás és a verseny fáradalmait és költségeit.
  A fiúk az értékszámok alapján a 18. helyre voltak rangsorolva, a lányok pedig először vettek részt az országos versengésben, így mindkét csapatnál a helytállás volt az alapvető célkitűzés. Ehhez képest az első játéknap jól is sikerült, hiszen a lányok a 15 lehetséges pontból 7-et szereztek, amivel megkapaszkodtak a középmezőnyben, míg a fiúk kifejezetten jól álltak, a 20-ból megszerzett 11 ponttal a 11. helyen, mindössze másfél pontra a 3. helytől várták a vasárnapi folytatást.

A fiúk vasárnapi szereplése sajnos nagyon rosszul sikerült, hiszen három vereséggel 10 helyet zuhantak vissza, így a 26 csapatos mezőny alsó harmadában végeztek. A kislányok jó helyezésére egészen az utolsó fordulóig volt esély, akkor még 50 százalékos teljesítménnyel álltak a mezőny közepén. A végén elszenvedett kiütéses vereséggel viszont ők is lejjebb csúsztak és a 21. helyen zártak a 27 induló között.

   Egyénileg nézve a lányoknál Kovács Rebeka Zsófia nyújtotta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt, ő volt a csapat legjobb pontszerzője. Kovács Veronikának még önbizalmat kell gyűjtenie. Az első táblán szerepelve is többször túljátszotta ellenfelét, de bátortalansága miatt a tudása még nem tudott érvényesülni. Fenyő Blanka és Tóth Eszter szépen helytállt, nyugodtabb játékkal fognak tudni még jobb eredményeket elérni.  Egyénileg lebontva: Kovács Veronika 6/1,5, Fenyő Blanka 6/2, Kovács Rebeka 6/4, Tóth Eszter 6/3. Jövőre még mindannyian ebben a korcsoportban szerepelhetnek. Addig a tudás és a rutin gyarapítása kell, hogy legyen a cél és egy sokkal szebb szereplés is elérhetővé válhat a kislányok számára.

A lányoknál Kovács Rebeka Zsófia volt a legjobb pontszerzőnk

A Bolyai első tábláján Patai Péter kiemelkedő teljesítményt nyújtott

  A fiúknál az első táblán Patai Péter kiemelkedő teljesítménnyel rukkolt ki. Végig nagy elánnal, a tőle korábban megszokott, de mostanában ritkábban látott nagy összpontosítással játszott. Egyetlen vereségét is olyan partiban szenvedte el, ahol ő tért ki kétszer is a döntetlen elől. 2200 feletti értékszámú ellenfél ellen is tudott pontot szerezni, s az összesen megszerzett 8/5,5 pontjával mesterek társaságában végzett az első táblások élmezőnyében. A 2. táblán Klenóczky Dániel ezúttal nem tudta hozni a tőle várt pontokat, vasárnapra talán el is fáradt a 3. táblás Lőrik Gergővel együtt. Gergő egyébként az egy éves kihagyást figyelembe véve az első napon még meglepően jól teljesített. A csapatunkból Versegi Tamás rendelkezett a legkisebb versenyrutinnal, de ennek ellenére nyugodt játékot nyújtott és az elvárható pontokat is hozta. Egyénileg: Patai Péter 8/5,5, Klenóczky Dániel 8/2, Lőrik Gergő 8/2,5, Versegi Tamás 8/3,5. A fiúknak is lesz lehetőségük még jövőre is nekifutni, hiszen egyikőjük sem végzős, így a csapat együtt is maradhat.

Részletes eredmények:
   Alsós lányok
   Középiskolás fiúk

  A tavaszi szünet első két napján Miskolcon rendezik az egyéni diákolimpiát, ahol a két csapatból többen ott is érdekeltek. Kívánunk nekik minél jobb szereplést!

Megyei bajnok az alsós lánycsapat és Bolyai fiú csapata

Ezüstérmesek az alsós fiúk, ötödikek a felsősök

  A már több, mint 10 éves hagyománynak megfelelően ismét Nógrádmegyerben rendezték meg a megyei csapat diákolimpiát, köszönhetően a főszervezőnek, Cseh Sándornénak. A rendezés ezúttal is magas színvonalú volt, csupán a versenyvezetéssel adódtak problémák.

  Sakk-klubunkat 4 kategóriában képviselte egy-egy csapat, az alsós fiúknál és lányoknál, valamint a felsős fiúknál a Gagarin, a középiskolásoknál a Bolyai csapatával voltunk érdekeltek.


 

  Az aranyérmes lányok (balról jobbra):
Kovács Rebeka, Fenyő Blanka, Kovács Veronika, Tóth Eszter


  Leggyorsabban ez utóbbi végzett a versennyel, hiszen a középiskolás fiú kategóriában a bolyais fiúknak (Patai Péter, Klenóczky Dániel, Lőrik Gergő, Versegi Tamás) csupán a korábbi két klubtagunkat, Gyetvai Izsákot és Baranyi Leventét is felvonultató Táncsics csapatával kellett megmérkőznie. A bolyaisok 7-1-re nyertek és megyei bajnokok lettek.
  Az alsós lányok (Kovács Veronika, Tóth Eszter, Fenyő Blanka, Kovács Rebeka) abszolút favoritként indultak, miután kiderült, hogy a nagy vetélytárs Pásztó nem indít csapatot ebben a kategóriában. Az esélyeknek megfelelően rajt-cél győzelmet arattak, csupán egy bástyaelőnyben leadott fél pontot vesztettek a nap során. Ez a két csapat az országos diákolimpián is képviselheti klubunkat.
  Az alsós fiúknál a pásztóiak indultak esélyesként, de a dobogós helyezésben reménykedhettünk. Ez meg is lett, méghozzá a dobogó 2. fokán végzett a Vágvölgyi Ádám, Büki Marcell, Deák Dominik, Balogh Bertold kvartett. A pásztóiak magabiztosan nyertek, de azért meghúzgáltuk az oroszlán bajszát, hiszen a százszázalékos teljesítménnyel előrukkoló Vágvölgyi Ádám legyőzte a bajnok első táblását is, amivel visszavágott az egyéni diákolimpián elszenvedett vereségéért. Kellemes színfoltja volt csapatunknak az elsős Balogh Bertold játéka, aki mindössze egyszer szenvedett vereséget.
  Felsős fiúcsapatunknak nem lehettek vérmes reményei, hiszen az iskolát kinövők, illetve a sakktól elfordulók vagy az egyéb versenyen indulók hiányában teljesen új csapattal kellett kiállnunk, a két évvel ezelőtti bajnokokból és a tavalyi ezüstérmesekből nem maradt senki. A 3 ötödikes (Gyurcsák András, Kasléder Dávid, Tóth Bálint) és egy hatodikos (Kazinczy Levente) alkotta csapatot még egy bírói hiba is sújtotta, hiszen az első fordulóbeli 4-0-ás győzelmük után erőnyerők lettek, amiért nem kaptak pontot és ami miatt egy ellenféllel kevesebbel játszottak, mint az előttük végzők. Az így megszerzett 5. hely miatt nem kell szégyenkeznünk, az elkövetkező években már ők is nagyobb eséllyel indulhatnak majd.

Gratulálunk minden gyereknek az iskolájuk és a sakk-klubunk méltó képviseletéért!

Hat arany, három ezüst és négy bronz a megyei egyéni diákolimpián

  Megyei bajnok: Fenyő Blanka, Kovács Veronika, Mede Marcell, Versegi Tamás, Baranyi Levente, Patai Péter

  Február 6-án Karancslapujtőn rendezték meg a megyei egyéni diákolimpiát a XX. Gordos Rezső emlékverseny keretében. Most először a középiskolások versenye is itt zajlott.  Az influenza járvány miatt a megszokottól valamivel kevesebb gyermek vett részt a megyei döntőn.

  A sakk-klubunk kötelékébe tartozó gyerekek remekül szerepeltek, többen is várakozás feletti teljesítménnyel rukkoltak ki. Fenyő Blanka, Kovács Veronika, Mede Marcell, Versegi Tamás, Baranyi Levente és Patai Péter megyei bajnok lett és továbbjutott az országos döntőbe. Kovács Rebeka, Vágvölgyi Ádám és Klenóczky Dániel ezüstérmes (utóbbi kettő értékszámosként szintén indulhat az országos versenyen), Balogh Bertold, Büki Marcell, Gyurcsák András és Gyetvai Izsák bronzérmes, utóbbi szintén mehet az országosra.
  Fenyő Blanka és Mede Marcell is százszázalékos teljesítménnyel nyerte a korcsoportját. Nagyon kellemes meglepetés volt a két elsős, Balogh Bertold és Bakos Milán szereplése. Utóbbi ráadásul 2010-es születésűként a mezőny egyik legfiatalabb tagja volt és ha az utolsó fordulóban nem Mede Marcellt kapja ellenfélként, akkor előrébb is végezhetett volna. Számukra jövőre már komoly célokat lehet kitűzni.

Lány 1. korcsoport:  1. Fenyő Blanka, 2. Kovács Rebeka,...
Lány 2. korcsoport:  ... 5. Tóth Eszter,...
Lány 2. korcsoport, értékszámos:  1. Kovács Veronika
Fiú 1. korcsoport:  1. Mede Marcell,... 3. Balogh Bertold,... 5. Szabó Marcell,..., 8. Szviták Márió, 9. Bakos Milán,... 23. Rusznyák Máté
Fiú 2. korcsoport:  ..., 3. Büki Marcell, ... 15. Deák Dominik
Fiú 2. korcsoport, értékszámos: ..., 2. Vágvölgyi Ádám
Fiú 3. korcsoport:  ... 3. Gyurcsák András, 4. Kasléder Dávid, 6. Tóth Bálint
Fiú 5. korcsoport: 1. Versegi Tamás,...
Fiú 6. korcsoport: 1. Baranyi Levente,...
Fiú 6. korcsoport, értékszámos: 1. Patai Péter, 2. Klenóczky Dániel, 3. Gyetvai Izsák
További fényképek a versenyről

  A csapatverseny március 4-én lesz Nógrádmegyerben, oda is érmes reményekkel mehetünk.

Közel járt a jó helyezéshez Patai Péter az országos diákolimpián

  A 16. helytől sokkal több is "bennevolt", Görcsi Gábor 7. lett

  Március 24-25-én rendezték Miskolcon az értékszámosok országos diákolimpiáját. A Nógrád megyei iskolákat sajnos csak ketten, a már a Honvédet erősítő Görcsi Gábor és csapatunk tagja, Patai Péter képviselte. Mindketten a fiú V. korcsoportban szerepeltek, ahol 33 résztvevő indult harcba az országos bajnoki címért. 

 Péter számára a verseny jól kezdődött, egy biztos győzelemmel hozta az első pontot. A második fordulótól azonban már megtapasztalhatta, hogy az alacsonyabb vagy magasabb Élő-pont semmit sem jelent a harapós ellenfelekkel szemben a 2x20 perces játékidőnél. Stabilan, nagyobb hiba nélkül lépegetett, de a rapid játékidőben nem tudta túljátszani ellenfeleit, s időzavarban vagy kölcsönös időzavarban adta döntetlenre több partiját is. Így történhetett, hogy tőle szokatlan módon egymás után ötször játszott döntetlent, így az első játéknapot veretlenül, 6-ból 3,5 ponttal zárta. Ha azt nézzük, hogy a 2. helyen kiemelt másik nógrádi, a már mesteri címmel rendelkező Görcsi Gábor is éppen így állt, nem lehettünk elégedetlenek és bizakodtunk a pénteki jó folytatásban.
  A másnapi kezdés jól is sikerült, hiszen meglett a második győzelem, méghozzá egy nagyon magabiztosan vezetett játszmában. Két fordulóval a vége előtt holtversenyben a 4-10. helyen állt, pontszámban mindössze hárman voltak előtte. De a keserű pirula még hátra volt. A két nógrádi fiú a népes mezőnyben sem tudta elkerülni egymást, s erre most a 8. fordulóban került sor. Korábbi csatáikban annak ellenére vegyes eredmények születtek, hogy Gábor jóval nagyobb NB-s múlttal, játszmaszámmal és Élő-ponttal rendelkezik Pétertől. Ennek a csatájuknak a súlyát mi sem mutatta jobban, mint az, hogy az utolsó előtti fordulóban az élmezőnyben, a 3. táblán játszották azt. Most azonban érvényesült a nagyobb tudás és rutin, s bár a forduló egyik leghosszabb partiját vívták, Péter elszenvedte első vereségét. Következett az utolsó forduló, talpra kellett állni, hiszen még volt esély egy előkelő helyezésre.
  A talpraállás sikerült is, ifjú játékosunk sötéttel is támadólag lépett fel, s több szempontból is jobb állást hozott létre. A vezérszárnyon sikerült a gyalogszerkezetet kimerevíteni, s ezzel megállította ellenfele egyetlen ellenesélyét, az ő királyszárnyi támadása viszont gyalognyeréssel és szabadgyaloggal kecsegtetett, s emellett huszárjával is behatolási lehetőség nyílt az ellenfél állásába. Ekkor azonban - sajnos épp itt, az utolsó fordulóban - jött a versenyen elkövetett egyetlen durva hibája, belelépett egy gyalogvillába. A tisztvesztés sajnos reményvesztéssel is járt, állása gyorsan összeomlott és vesztett. Maradt a 4,5 pont, amely végül a 16. helyhez lett elegendő.

az utolsó előtti fordulóban az élmezőnyben, a 3. táblán találkozott a két nógrádi fiú

  Összességében véve Péter jó versenyt tudhat maga mögött, hiszen végig a mezőny első felében játszott, 7 fordulón át veretlen maradt, ez egy országos döntőben szép teljesítmény. A szerencse most nem állt mellé, az pedig most is látszódott, hogy a rapidverseny egy kicsit szerencsejáték is. Ezt mutatja Görcsi Gábor teljesítménye is, aki utolsó partiját szintén elbukta, s egyik esélyesként indulva végül az - egyébként dicséretes - 7. hellyel kellett, hogy beérje.

  Egy év múlva ismét neki lehet futni, a tehetségét Péter most is megmutatta. A jobb eredményhez a már emlegetett szerencsén kívül talán bevethető lenne egy céltudatosabb, érettebb, talán kicsit "felnőttesebb" gondolkodásmód és egy kitartó, lelkes felkészülés is. A szerepléshez gratulálunk és sok sikert kívánunk a közeli és a távolabbi jövőben!  

Részletes versenytáblázat

A Lőrik testvérek remekül helytálltak az országos döntőn

Gergő 10., Kitti 13., de Baranyi Levente és Mede Marcell sem vallott szégyent

  Március 19-én rendezték meg a 2015/16-os tanév diákolimpia országos egyéni döntőjét az úgynevezett "amatőr" (értékszám nélküliek) kategóriában. Az egy napos rendezés nemcsak a sakktudást, hanem az állóképességet is tesztelte a versenyzőknél, s ez utóbbiban nem jeleskedtek a csapatunkat képviselő fiatalok.

  Lőrik Gergő - túlzás nélkül mondhatjuk - fantasztikusan kezdett a fiú IV. korcsoportban. 3 forduló után egyedüli százszázalékosként vezette a mezőnyt. Sajnos, a lendület elfogyott, a 3 győzelmet 3 vereség követte, de az utolsó fordulóban elért győzelemmel még éppen sikerült az első tízbe beférnie. Gergő ezzel megismételte két évvel ezelőtti sikerét. Tudása alapján talán még jobb is lehetett volna ez a helyezés, de így is nagyszerűen képviselte iskoláját, a Bolyai Gimnáziumot, csapatunkat és megyénket is.

  Lőrik Kitti végig a középmezőnyben tartózkodva végül 50 százalékos teljesítménnyel a 13. helyet szerezte meg a lány IV. korcsoport 24 fős mezőnyében. Kitti az 1 évvel idősebbek ellen versenyzett, ő még jövőre is ebben a korcsoportban indulhat. Így nézve ez a szereplés kifejezetten jó, s megalapozza a jövő évi reményeinket.

  Kevésbé volt sikeres, de azért nincs oka szégyenkezésre Baranyi Leventének a fiú V., és Mede Marcellnek a fiú I. korcsoportban 7 forduló alatt szerzett 2,5 pontjával. Levente a 18 fős mezőnyben ezzel a 14. lett, Marcinak a jóval nagyobb, 28 résztvevős csoportban a 22. hely jutott. Ő egyébként Gergőhöz hasonlóan jól kezdte a versenyt, az első két patiját megnyerte, de délutánra sajnos elfogyott az erő, s már csak egy döntetlennel tudta kiegészíteni pontjait. Reméljük ő is egy olyan úton indult el, amely által a következő években szép sikereket érhet el.

  Mindannyiuknak köszönjük, hogy képviseltek bennünket is, a még jobb eredményekhez pedig kitartást és türelmet kívánunk nekik!

Kitti és Gergő ezúttal is bizonyították tehetségüket

Bolyaisok hozták az idei csapataranyat

  A Gagarin csapatai egy ezüst és két bronzérmet szereztek

Február 26-án Pásztón a középiskolás, másnap Nógrádmegyerben az általános iskolás csapat diákolimpia megyei döntőire került sor.

A kezdet nagyszerűen sikerült, mert az egyesületünk 3 tagját is felvonultató Bolyai Gimnázium fiúcsapata (Patai Péter, Klenóczky Dániel, Lőrik Gergő, Torák Kristóf) megyei bajnok lett. Magabiztosan nyerték az V-VI. korcsoport versenyét, a tavalyi győztes Táncsics csapatát is 3,5-0,5-re verték el.

  Nógrádmegyerben sajnos nem sikerült folytatni az elmúlt 5 év hagyományát, mely szerint mindig megyei bajnokokkal jöttünk haza, de azért a jó szereplés most sem maradt el.
 A felsős fiúknál a Bíró Máté, Dobos Zétény, Lőrik Kitti, Versegi Tamás összetételű csapatunk ezüstérmes lett a 12 csapatos mezőnyben.
  Az alsós fiúknál az 1. csapatunk (Bíró Dániel, Vágvölgyi Ádám, Gyurcsák András, Tóth Bálint) bronzérmes, 2. csapatunk (Kasléder Dávid, Büki Marcell, Deák Dominik, valamint egy helybeli kisfiú) 7. lett, itt 10 csapat indult. A bronz lehetett volna fényesebb is, a győztes pásztóiak és a bennünket csak éppen megelőző balassagyarmatiak ellen sem kaptunk ki. Sajnos azonban a kellő odafigyelés hiánya és a kapkodás miatt gyengébb ellenfelek ellen hullottak el a pontok, amik nagyon hiányoztak a végelszámolásnál. 
  Mindkét fiú kategóriában a korcsoport váltások miatt jövőre új csapatot kell építeni, a látottak alapján vérmes remények nélkül.
  Alsós leány kategóriában a Lőrik Tímea, Kovács Veronika, Tóth Eszter alkotta csapat szintén bronzérmes, a másik csapat ( Fenyő Blanka, Kovács Rebeka, Porok Linda ) csak egy fél ponttal lemaradva 4. lett a 12 lánycsapat között. A kislányok mind várakozás felett szerepeltek. Mindkét csapatban 2-2 második osztályos szerepelt, náluk csak Lőrik Timi fog átkerülni a felsősökhöz. Ez alapján jövőre bármilyen eredmény elérhető, kitartó munkával a most favorit pásztóiak is megelőzhetőek.
 
 
 
A kislányok biztató jövő előtt állnak. Balról: Lőrik Tímea, Kovács Veronika, Tóth Eszter, jobbról Fenyő Blanka, Kovács Rebeka, Porok Linda

Megyei bajnokaink: Lőrik Kitti, Lőrik Gergő, Mede Marcell, Baranyi Levente

Kovács Veronika, Bíró Dániel, Bíró Máté, Patai Péter ezüst-, Dobos Zétény bronzérmes 

2016. február 8-án Karancslapujtőn rendezték meg a XIX. Gordos Rezső emlékversenyt, amely egyben - hagyományosan - a megyei egyéni diákolimpia is.

Kiemelkedően szerepeltek a Lőrik és a Bíró testvérek, mesterünk kisfia, Mede Marcell, valamint a 2. osztályos lányok.
A dicséret viszont mindenkinek jár, hiszen a 15 gagarinos közül senki nem teljesített 50 % alatt és korcsoportjában mindenki a mezőny első felében végzett. 

Eredményeink az ún. "amatőr" kategóriákban:

lány IV. korcsoport:  1. Lőrik Kitti
lány II. kcs.:  4. Lőrik Tímea
lány I. kcs.:  2. Kovács Veronika, 4. Tóth Eszter, 7. Fenyő Blanka, 8. Kovács Rebeka
fiú IV. kcs. :   1. Lőrik Gergő, 8. Versegi Tamás
fiú III. kcs.:  3. Dobos Zétény
fiú II.kcs.:    2. Bíró Dániel, 5. Vágvölgyi Ádám, 7. Tóth Bálint, 8. Gyurcsák András, 14. Büki Marcell   (41 fős mezőnyben)
fiú I. kcs.:  1. Mede Marcell, 6. Kovács Bendegúz
"értékszámos" (versenysakkozó) kategóriában:
fiú  IV. kcs.:   2. Bíró Máté
 
 
 
 Első sor (balról): Fenyő Blanka, Kovács Veronika, Tóth Eszter, Tóth Bálint, Mede Marcell
 középső sor:  Kovács Bendegúz, Vágvölgyi Ádám, Kovács Rebeka, Gyurcsák András, Lőrik Tímea, Büki Marcell
 hátsó sor: Mede István, Patai József, Lőrik Kitti, Bíró Dániel, Versegi Tamás, Lőrik Gergő, Bíró Máté, Dobos Zétény
 
 A középiskolások versenyét február 5-én, Pásztón rendezték. Baranyi Levente az "amatőr" fiú V. korcsoportban megyei bajnok,  az értékszámos fiú V. korcsoportban Patai Péter 2. helyezett, Gyetvai Izsák 4. 

Lőrik Kitti, Lőrik Gergő, Bíró Máté, Mede Marcell, Patai Péter és Baranyi Levente jogot szerzett az országos döntőn való indulásra.

 A csapatverseny február 26-án, Pásztón (V-VI.korcsoport), illetve február 27-én lesz, Nógrádmegyerben (I-IV. kcs.) lesz.
 

Tisztes helytállás, nem több, nem kevesebb

Volt már, lesz is jobb egyéni és csapat diákolimpiánk

 Április 3-4-én Miskolcon rendezték a sakk egyéni diákolimpia országos döntőjét. Csapatunkat öten képviselték a 9 fordulós, svájci rendszerű versenyen.

Lőrik Kitti és Lőrik Gergő (Gagarin) az értékszám nélküliek között szerepelt a leány III., illetve a fiú IV. korcsoportban. Kitti kicsit megszeppenve, két vereséggel kezdett, majd azt követően váltakozó sikerrel játszva 4 ponttal, fél pont híján 50 százalékos teljesítménnyel kicsit balszerencsésen lett a 19. Gergő remekül kezdett, 3 forduló után még veretlen volt. Valószínűleg hamar elfáradt, mert teljesítménye fokozatosan visszaesett, végül - az utolsó két játszmát is elveszítve - 3,5 ponttal szintén 19. lett.
Az értékszámos fiú IV. korcsoportban Bíró Máté (Gagarin), a fiú V. korcsoportban Klenóczky Dániel és Patai Péter (Bolyai Gimnázium) igen erős mezőnyben kellett, hogy helytálljanak. Mindhárman borzasztó rossz rajtot vettek, 4 forduló után Daninak 1, Petinek és Máténak mindössze fél pontja volt. Szerencsére mindhárman bizonyították, hogy kemény fából vannak és nem adják fel idő előtt a versenyt. Rákapcsoltak és elkezdték a pontgyűjtést. Ez Petinek sikerült leginkább, s négyes nyerősorozattal a mezőny közepére küzdötte fel magát. Az utolsó fordulóbeli döntetlennel végül 5 ponttal fejezte be a versenyt. Ő lett közülünk az egyetlen, aki 50 % felett teljesített. Gyenge Bucholz-értéke miatt azonban meg kellett elégednie a 19. hellyel, pedig a 11. helyezettnek is 5 pontja lett. Dani 3,5, Máté 3 ponttal zárta a döntőt, nekik ez a 34., illetve a 40. helyhez lett elegendő.
  Összességében mindhárman az Élő-pont szerint nagyjából elvárható helyezést hozták a zömében NB-s csapatokban edződött ellenfelekkel szemben. Gergőnek és Kittinek még mindig edződni kell a versenyzéshez, több rutinnal a jobb eredmények is jönni fognak. A négy fiú jövőre még ugyanabban a korcsoportban marad, amiben most versenyzett, így a jövő évi szereplésük nagy mértékben múlik majd az addigi felkészülésen. Mostani szereplésük tisztes helytállásnak mondható, tehetségüket most is igazolták, de dönteniük nekik kell, hogy megelégszenek-e ennyivel, vagy többet szeretnének elérni.

  Akadt a diákolimpián két kiemelkedő nógrádi eredmény. Az értékszámos fiú IV. korcsoportban Görcsi Gábor, az értékszám nélküli fiú VI. korcsoportban Tarjáni Dominik egyaránt hajszállal maradt le a dobogóról és a 4. helyen végeztek. Gratulálunk a szereplésükhöz. 

Részletes eredmények a chess-results.com oldalon olvashatók.

  Április 17-19. között Szombathelyen rendezték az országos csapat diákolimpiát. A Gagarin felsős csapatát teljes egészében egyesületünk tagjai alkották, a Táncsics Szakközépiskola csapatában pedig ketten képviseltek bennünket.
  A felsős fiúknál sejthető volt, hogy a tavalyi bravúros szereplést (7. hely) nem sikerül megközelíteni, mert a csapat játékereje, versenyrutinja jelentősen elmaradt a tavalyi csapattól, főként úgy, hogy a csapattagságra esélyes Miskolczi Nemere és Versegi Tamás az ausztriai kirándulás miatt nem tudott a csapattal tartani. Így történt meg az, hogy 5. csapattagként a 3. osztályos Bíró Danit neveztük be, de így is reménykedtünk abban, hogy a középmezőny második felét sikerül megcsípni.
  Sajnos azonban hamar kiderült, hogy a tavalyi csapatból hírmondónak maradt Bíró Máté kivételével nem tudjuk felvenni az országos döntő ritmusát. A csapat nagy részén kiütközött a versenyrutin hiánya, s még az elvárható pontokat sem tudják hozni. Az utolsó fordulóbeli kiütéses vereséggel pedig még azt sem sikerült elkerülni, hogy a mezőny végén végezzünk.
  Az egyéni teljesítmények táblánkénti sorrendben: Bíró Máté 8/3, Lőrik Gergő 7/2, Dobos Zétény 7/1,5, Lőrik Kitti 7/2,5, Bíró Dániel 2/0.
  Ha jövőre többet szeretnénk, akkor elsősorban több versenyzésre lenne szükség. Az idő és energia szétforgácsolása helyett nagyon szerep kellene, hogy jusson a sakknak mindannyiuk életében. Másképp viszont fogadjuk el, hogy a sakkban sem adják ingyen a jó eredményt és ugyanekkora ráfordítással nem várhatunk sikeresebb szereplést. 
  Valamivel jobban sikerült a szereplés a Gyetvai Izsákot és a Baranyi Leventét az első két táblán felvonultató Táncsics Szakközépiskolásoknak és a 24 csapatból a 21. helyen végeztek. Az első táblán játszó Izsák teljesítménye minden dicséretet megérdemel, hiszen 8/4 ponttal remekül tartotta az éltáblát. Baranyi Levinek kevésbé ment, 8/2-vel zárta a döntőt.
  Rájuk is ráférne a több, sokkal több versenyzés!

Részletes eredmények:
  Felsős fiúk
  Középiskolás fiúk

Felsős fiúcsapatunk ötödször is aranyérmes

A Táncsics Szakközépiskola nyerte a középiskolások versenyét, 2. a Bolyai
 
Március 7-én rendezték Nógrádmegyerben az általános iskolák megyei sakk csapat diákolimpiáját.

Felsős fiúcsapatunk, folytatva a hagyományokat, megyei bajnok lett, immár ötödször egymás után. Ráadásul úgy, hogy a tavalyi bajnokcsapatból hírmondónak maradó Bíró Máté Angliába utazott, így Lőrik Kittivel kellett kipótolnunk a csapatot. Kitti mellett Lőrik Gergő, Miskolczi Nemere és Dobos Zétény alkotta az aranyérmes társaságot. A hét ellenfélből hatot 4-0-ra győztünk le. A legnehezebb ellenfél a Pásztó volt, amely ellen vesztettünk is 2,5-1,5 arányban, ők azonban mások ellen hullajtottak el pontokat, így végül a gagarinos csapat futott be az 1. helyre. Külön elismerésünk és köszönetünk Nemerének, aki édesapja elvesztése után nem sokkal is példásan képviselte iskoláját. S emeljük ki Lőrik Kitti teljesítményét, aki a múlt heti egyéniben elért százszázalékos teljesítmény után ma, a fiúk között sem vesztett pontot.  

  Az alsós fiúknál sajnos két tavalyi ezüstérmes negyedikes is lemondta a részvételt, ami miatt esélyeink jelentősen megcsappantak. Így is kiállítottunk két csapatot, a másodikat Lőrik Tímeával kiegészítve. Végül a Bíró Dániel, Gyurcsák András, Kasléder Dávid, Kazinczy Levente alkotta csapat holtversenyben végzett a 3-4. helyen a gyarmatiakkal, de a Berger-Sonneborn számítás alapján nekünk a 4. hely jutott. A Tóth Bálint, Balogh Bálint, Vágvölgyi Ádám, Lőrik Tímea összetételű másik csapatunk az 5. helyen végzett a 8 csapatos mezőnyben. A legfiatalabb fiú résztvevőnk, a 2. osztályos Vágvölgyi Ádám 7-ből 5 pontot szerzett.

  Az aranyérmesek: Lőrik Gergő, Dobos Zétény, Miskolczi Nemere, Lőrik Kitti

   Lőrik Timi kiemelésével 3 első osztályos lányka maradt az alsós lánycsapatunkban.   A 11 csapatból a Tóth Eszter, Kovács Veronika, Kovács Rebeka trió volt messze a legfiatalabb, s remek helytállással a 6. helyre futottak be. Ha együtt maradnak, akkor róluk hallunk még sokkal szebbeket is! 
  Reméljük, minden kicsi erőt merít a mai helytállásból. A sakk tanulásával, a sakkal való foglalkozással és versenyeken történő minél több részvétellel az elkövetkező 1 évben sokat lehet előrelépni, ami megmutatkozhat már a jövő évi diákolimpián is.
  Felsős fiúcsapatunk április 17-19. között az országos diákolimpián képviselheti a Gagarin Iskolát.

  1 nappal előtte, március 6-án volt a középiskolások megyei csapat diákolimpiája Pásztón. Két csapatban is szerepeltek egyesületünk tagjai. Végül a Gyetvai Izsákot és Baranyi Leventét (no meg az országos bajnok Tarjáni Dominikot) felvonultató Táncsics Mihály Szakközépiskola csapata nyert a Bolyai János Gimnázium előtt, amelyet Klenóczky Dániel és Patai Péter mellett sakk-klubunk két korábbi tagja, Hamid Ahmed és Somoskői Soma alkotott. Kettejük rangadója 2-2-vel végződött, a többiek ellen viszont a közgések voltak eredményesebbek, így ők mehetnek az országos versenyre.

Lőrik Kitti és Lőrik Gergő megyei bajnok

Dobos Zétény 2., Sütő Rebeka , Bíró Máté  és Mede Marcell 3. lett

  Február 27-én Karancslapujtőn rendezték a megyei egyéni diákolimpiát, több. mint 200 gyerek részvételével.
  A felsősöknél Lőrik Gergő a fiú IV., Lőrik Kitti a lány III. korcsoportban megyei bajnok lett. Kitti különdíjat is kapott, mivel százszázalékos teljesítménnyel nyert.
Ugyanebben a korcsoportban Sütő Rebeka bronzérmes.
  Fiú III. korcsoportban Dobos Zétény második lett.
Az értékszámos (versenysakkozó) fiú IV. korcsoporban Bíró Máté bronzérmes, ezzel a Lőrik testvérek mellett ő is indulhat az országos döntőben április elején.
A dobogósokon kívül még Versegi Tamás fiú IV. korcsoportban elért 4., és Tóth Eszter Petra lány I. korcsoportban szerzett 7. helye érdemel dícséretet.
  De az eredményeink felemásra sikerültek. Az alsósoknál a gagarinosok egyetlen korcsoportban sem szereztek okleveles (1-6.) helyezést. Csupán mesterünk kisfia, a Bátonyterenyén tanuló, de néha a sakk-klubunkat is látogató Mede Marcell ért el 3. helyezést a fiú I. korcsoportban. Ugyanitt az elsős Kovács Bendegúz 11. helye biztatónak tűnik a jövő évre. A dobogóesélyesnek tartott Vágvölgyi Ádám viszont a verseny második felét már nem bírta és be kellett érnie a 13. hellyel. Ádámnak még edződni kell a versenyzéshez.
A fiú II. korcsoportban a tavalyi 1., 3. és 4. hely után a mai szereplés hidegzuhany volt. A 80 fős mezőnyben Gyurcsák András 10., Bíró Dániel 11., Kasléder Dávid 13. Horváth Gergő 16., Kazinczy Levente 19. A sakk-klubunkba járó, Kodályban tanuló Zeke Martin 12. lett. Számunkra a nap negatív szenzációja a tavaly ugyanebben a korcsoportban bronzérmes Torák Martin 25. helye, amely teljesen érthetetlen. Tóth Bálint 33., Balogh Bálint 36. Összességében minden gyerekünk a mezőny első felében végzett ebben a korcsoportban is.
  A leány I. korcsoportban a 7. Tóth Esztin kívül még 3 indulónk volt. Közülük Kovács Rebeka 12., Kovács Veronika 14., Fenyő Blanka 29. lett.
  Leány II-ben Lőrik Tímea 17.
Az iskolák versenyében a 4. helyen végeztünk. Ha még 1-2 gyerek eljön, akkor elértük volna a 3. helyet. 
Március 7-én vár reánk a csapatverseny, reméljük a most gyengébben szereplők is tudnak javítani.
 
A korábban megrendezett középiskolás verseny értékszámos fiú V. korcsoportjában Patai Péter nyert Klenóczky Dániel és Gyetvai Izsák előtt, ezzel mindhárman jogot szereztek az országos döntőn való indulásra. Az értékszám nélkülieknél Baranyi Levente 2. lett.

Lőrik Gergő 10. az országos egyéni diákolimpián

  Május 31-én és Június 1-jén rendezték meg Budapesten az értékszám nélküliek egyéni diákolimpiájának országos döntőjét.
  A Gagarin Iskolát és ezzel együtt egyesületüket is hárman is képviselték: Dobos Zétény Lukács a fiú 2, Lőrik Gergő F3, Baranyi Levente F4 kategóriában.

Közülük Lőrik Gergőnek sikerült kiemelkedően szerepelnie, remek kezdés (4/3) után több fordulón át a 6. helyen állt, majd végül 4 győzelemmel, 2 döntetlennel és 3 vereséggel (9/5) a 10. helyen zárta a versenyt a 28 fős mezőnyben. Ezzel övé lett a Gagarin Sakk-klub 6 éves történetének legjobb egyéni eredménye!

  Baranyi Levente végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, 1 győzelem mellett 6-szor játszott döntetlent és csupán 2 játszmában kellett gratulálni az ellenfeleinek. Ezzel az 50 %-hoz közeli eredménnyel (9/4) a középmezőny alsó felében sikerült végeznie, a 18. hely nem rossz, s lesz még jobb is, ha majd Levente el kezd hinni Önmagában.

  Dobos Zétény Lukács számára nagyon rosszul kezdődött a verseny és Zétit ismerve ez rá is nyomta bélyegét az egész döntőre. A szombati 6 partiból szerzett fél pont mélyen várakozás alatti teljesítmény, ő ettől sokkal többet tud már a sakkról. Sajnos amit már korábban is írtam róla, a rutintalanság, a többiektől kevesebb versenyzés a komolyabb versenyeken már kiütközik, ha másban nem, hát a nem túl ideális körülmények elviselésében is. Sportemberileg azért mégiscsak jelesre sikerült vizsgáznia, mert vasárnapra talpra állt és két játszmát is megnyerve végül emelt fővel fejezte be a versenyt. A megszerzett 27. hely nem hangzik jól, de ne felejtsük el, hogy az ellenfelek is megyei és budapesti bajnokok voltak.

Mindhármuknak gratulálunk, hogy sakkszeretetükkel jól helytállva képviselték csapatunkat és iskolájukat.
Jövőre talán még szebb eredmények várnak rájuk, a felkészülést már most érdemes elkezdeni.

Nem hagyhatjuk ki a cikkből a verseny kiemelkedő nógrádi teljesítményét sem, hiszen a fiú VI. korcsoportban a közgés Tarjáni Dominik országos bajnok lett! Jó lenne, ha már egyszer ellátogatna közénk! 

Országos 7. helyezett a Gagarin felsős fiúcsapata!

Május 16-18-án Szombathelyen rendezték meg az országos sakk csapat diákolimpiát, ahol a Gagarin Iskola felsős fiúcsapata minden várakozást felülmúlóan a 7. helyen végzett. S bár ne legyünk elégedetlenek, de könnyen lehetett volna ettől szebb is ez a helyezés.

Fényképek a versenyről.

Két első táblásunk, Peti és Dani álmos kezdése miatt állórajtot vettünk a Nyíregyháza ellen (1,5-2,5), majd a 2. fordulóban a szombathelyiek erősebbik csapata ellen sem sikerült javítani, bár itt Peti már bravúros győzelmet aratott (1,5-2,5). Ezután viszont következett számunkra a verseny legszebb szakasza, s két 4-0-ás győzelemmel az élmezőnybe verekedtük fel magunkat. Előbb a Heves megyei szomszédvár, a Lőrinci csapata kapitulált előttünk, majd a házigazdák kisebbik csapata, a Paragvári Iskola tagjai teljes összhangban muzsikálva adták meg nekünk magukat. A két nagyarányú győzelemmel a 4. helyen találtuk magunkat, s tudtuk, hogy ott már nehéz ellenfelet kapunk. Így is lett, hiszen a 4. helyen kiemelt, tőlünk 3 táblán is jóval magasabb Élő-ponttal rendelkező Nagykáta várt reánk. A lendület azonban nem tört meg, s egy kis szerencsével meg is verhettük volna a végül a versenyben 2. helyen végző ellenfelünket. Peti azonban tisztelőnyös állást rontott vesztésre a magasabban jegyzett ellenfelével szemben, de az így elért 2-2-es döntetlennek is nagyon örültünk, s ezzel az eredménnyel a 3. helyről vártuk a vasárnapi folytatást.

  Vasárnap reggel a mezőny legerősebb csapata, a bajnokságot fölényesen megnyerő szegedi alakulat következett. Az elcsípett 2 döntetlen igazi bravúr volt, s jól jött az az egy pont a végső elszámolásnál. (1-3). A vereséggel is maradtunk a 3-5. helyen, s túl voltunk a mezőny két legerősebb csapatán. A Zala megyei bajnok Teskánd együttese következett, akinek a legyőzésével (2,5-1,5) már bizonyossá vált, hogy van esélyünk egy nagyon szép helyezésre. Az utolsó forduló előtt tisztán, fél pont előnnyel vezettünk a 4. és 5. helyezett előtt, akikre a két első várt ellenfélként. Mi a révfülöpieket kaptuk, akik nem tűntek legyőzhetetlennek, s izgalmunk a tetőfokára hágott.
  Sajnos, ez lett a vesztünk. Már a megnyitásnál durva hibákat vétettünk, s a két győzelemre esélyesünk, Peti és Máté is rosszabb állását adta döntetlenre, míg Dani már az elejétől teljesen veszve volt, s végül vesztett is. Izsák a tőle megszokott zűrzavaros állásban előbb tiszt, majd bástya hátrányba került, s már itt is elkönyvelhettük a vereséget, amikor ellenfele hibáját kihasználva vezért nyert. Felcsillant a remény, majd pár lépés és máris tovaszállt, mert Izsák is vezért, s ezzel már partit is vesztett. (1-3)
  Utolsó esélyünk a többiek eredményei voltak, s még az sem alakult számunkra szerencsésen. Azonos pontszámmal voltunk az 5-7. helyen, a mezőnyben a legmagasabb Bucholcz (mezőnyérték) ponttal. Sajnos azonban holtversenynél a több meccspont döntött, így végül a 7. helyen zártuk a versenyt. Kicsit igazságtalan ez, hiszen mi az első 5-ből 4-gyel is játszottunk, míg a 6. Tatabánya csak eggyel.  De végre megéltük azt, hogy egy oklevél átvételével érdekeltek voltunk az eredményhirdetésben!
  Tudomásom szerint Nógrád megyei csapat ritkán végez ennyire elől ezen a versenyen, bennünket kivéve most sem volt ez másképp, hiszen a középiskolás lányoknál a Madách-osok 14-ből 12. helyet szerezték meg, a többiek pedig még lejjebb végeztek. A közgés fiúk a 20., a pásztói alsós fiúk a 22., a lányok a 25., a megyeri kislányok a 23., a felsős lányoknál Drégelypalánk a 17. lett.

Büszkék lehetünk arra, amit elértünk, ahová eljutottunk a 6 évvel ezelőtti nulláról való indulást követően.
A csapat nagy része középiskolában folytatja, s ők már vetélytársak is lesznek, így jövőre új csapatot kell építeni a Gagarinban. 
Egyesületünkben azonban mindannyian együtt folytathatják, még sok éven át közös célért versenyezhetnek. 
A jó példa ott van a fiatalabb generáció előtt is.

Mindenképpen köszönettel tartozunk a csapat felkészítőjének, Mede István FIDE-mesternek, aki ezúttal Szombathelyen személyesen is segítette a csapatot. Köszönet Gyetvai Pálnak, aki szülőként kísért és szállított el bennünket. És köszönet a nagy hiányzónknak, Sanyi bácsinak, mindazért, amit tett már a klubért és ami által egyáltalán eljuthattunk ide. 

Végül a csapat tagjai és a szerzett pontok:
  1. táblán:    Patai Péter  7/4,5
  1-2. táblán: Klenóczky Dániel  7/2,5
  2-3. táblán: Gyetvai Izsák  7/3,5
  3-4.táblán:  Bíró Máté  7/4,5
  4. táblán:    Baranyi Levente  4/2,5

Gratulálok mindegyikőtöknek!

Részletes eredmények a chess-results.com oldalon. Kattints ide!   

Fényképek a versenyről