XVI. Tarján Kupa

  Január 20-án rendeztük meg 16. alkalommal a Tarján Kupa rapidversenyt. A legutóbbi alkalommal ellentétben ezúttal nem a messzebbről érkezők voltak többségben, hiszen távol maradtak a szinte állandó résztvevőnek számító pásztóiak is. 
  A gyerekcsoportban így is szép létszámú mezőny gyűlt össze, mert a január 29-i diákolimpiára készülő saját növendékeink többsége jelen volt. Itt 15 induló lett.  A "külső segítség" hiányát a nyílt csoport sínylette meg, mert a családi különdíj reményében induló szülő és nagyszülő részvételével is egy 8 fős körmérkőzéses verseny jött össze. Az izgalmas versenyhez viszont ez is elég volt.

  Négy forduló után mindkét csoportban meglepetés nézett ki. A nyílt csoportban Patai Tamás, a gyerekeknél Kovács Rebeka vezette a mezőnyt 4-4 ponttal, azaz százszázalékos teljesítménnyel. A végére azonban mindketten "leeresztettek", s az esélyesebbnek tűnők vették át a vezetést. A gyerekeknél Mede Marcelltől csak Gyurcsák András és Kovács Veronika tudott egy-egy fél pontot elrabolni, s végül veretlenül nyerte a versenyt. Marci játékát látva egyre inkább komolyan kell őt venni, bár az összpontosítással még kicsit hadilábon áll. Veronikával együtt ők ketten a megalapozott játékukkal emelkedtek ki a mezőnyből. 
  Örömteli volt, hogy a mezőny felét lányok alkották, valamint az, hogy volt néhány gyermek, aki először indult a Tarján Kupán.

  A nyílt csoportban izgalmas lett a vége. Hárman, Szabó Ervin, Kovács Dániel és Patai Péter, körbeverték egymást, s azon kívül mindenki mást legyőztek. Körmérkőzésről lévén szó mind a Berger, mind a Bucholcz érték egyezett, még a sötéttel játszott partik száma is egyforma volt. Rövid megbeszélés után a sorsolás maradt, hogy eldöntse az abszolút holtversenyt.
  A gyerekcsoport győztesét, Mede Marcit kértük fel, hogy húzza ki a neveket. A szerencse Patai Péternek kedvezett, mögé Kovács Dániel, a 3. helyre Szabó Ervin került. A 4 forduló után még vezető Patai Tamás végül 4. lett. A legjobb szenior Szabó Ervin volt, viszont a legjobb nem díjas szenior díját Kormos József vihette haza.
A nyílt csoport legjobb ifjúsági versenyző címéért nem volt harc, itt Patai Péter volt a kategória egyetlen résztvevője.

  A családi különdíjat a Kurcsik Zoltán, Kovács Veronika páros nyerte a Bakos Krisztián, Bakos Milán kettőssel szemben.

Eredmények:

Gyerekcsoport:        Részletes táblázat
10 éven aluli lányok: 1. Kovács Rebeka, 2. Fenyő Blanka, 3. Nyerges Klaudia
14 éven aluli lányok: 1. Kovács Veronika, 2. Oravecz Kinga, 3. Tóth Eszter 4. Kovács Alina Liza
9 éven aluli fiúk: 1. Balogh Bertold, 2. Bakos Milán, 3. Prepelita Kevin
11 éven aluli fiúk: 1. Mede Marcell, 2. Oravecz Kristóf
14 éven aluli fiúk: 1. Gyurcsák András, 2. Nagy Márton Máté, 3. Tóth Bálint

Nyílt csoport:
1. Patai Péter, 2. Kovács Dániel, 3. Szabó Ervin 6-6 pont, 4. Patai Tamás 4 pont, 5. Kormos József 3 pont, 6. Juhász Attila 2 pont, 7. Kurcsik Zoltán, 8. Bakos Krisztián
Ezen belül:
  legjobb ifjúsági: Patai Péter
  legjobb nem díjas szenior: Kormos József
Családi különdíj: Kurcsik Zoltán, Kovács Veronika

XV. Tarján Kupa

  2017. október 14-én az egyesületünk rapid versenysorozata már 15. alkalommal került megrendezésre. Ez a szám nem különösebben hatotta meg csapatunk tagjait, hiszen erősorrendünket megnézve csupán öt sakkozót találtunk a résztvevők között. Szerencsére érkeztek Pásztóról, Balassagyarmatról, Pétervásáráról is sakkot szeretők mind a felnőttekhez, mind a gyerekek mezőnyéhez. Így végül szinte megtelt a terem a Civil Közösségek Házában, amikor mindkét csoportban leültek a kezdéshez a versenyzők.

  A nyílt csoportban a legmagasabb értékszámmal induló Domány Mihály nem kezdte túl jól a versenyt és később sem tudott igazán belelendülni. Ezt használta ki több fiatal versenyző is. Kovács Dániel, Görcsi Gábor és kellemes meglepetésre ifjú csapattagunk, Kutas Balázs is magabiztosan gyűjtögette a pontokat, végül igen szoros versenyben a házigazda tarjáni csapatot képviselő Kovács Dániel lett a győztes, azonos ponttal és Bucholcz értékkel, minimális progresszív érték különbséggel megelőzve az egyetlen mester résztvevőt, Görcsi Gábort. Utóbbi nyerte ezzel értelemszerűen a csoport ifjúsági kategóriáját Vas Vince és a 11 évesen is inkább a nyílt csoportot választó Racskó Máté előtt. A szenior különdíjat is csupán a Bucholcz döntötte el Vajda Albert javára Lengyel István ellenében. Meglepetés volt, hogy a viszonylag erős mezőnyben a gyarmati Fábián János futott be a 4. helyre. Kellemes színfoltja volt a csoportnak, hogy a családi különdíj érdekében egy anyuka (Soós Gabriella) és egy apuka (Fenyő Zsolt) is indult a versenyen, sőt utóbbi két győzelmet is szerezni tudott.

  A gyermekcsoportban a kezdéskor úgy tűnt, hogy kiegyensúlyozott verseny lehet, nem volt igazán favorit a mezőnyben. De a pásztói Oláh Dorka magabiztos játékával azzá nőtt a verseny végére. Mindössze egy fél pontot veszítve teljes pontelőnnyel nyerte a versenyt a szintén nagyon szép partikat játszó, de néha kicsit figyelmetlen Mede Marcell (Salgótarján) előtt. Itt is duplán örülhettünk, hiszen a 3. helyre is hazai versenyző futott be a nyáron sokat fejlődő és egyre biztatóbban játszó Vágvölgyi Ádám személyében. Meg kell még említenünk néhány kicsi remek helytállását, hiszen a hét éves Bakos Milán 3, a nyolc éves Rusznyák Máté 3,5 ponttal, azaz 50 százalékkal zárta a versenyt, de a legkisebbek közül többen is jó játékkal lepték meg a nagyobbakat.
  Részletes eredmények:

Gyermek csoport:

9 éven aluli lányok: 1. Fenyő Blanka, 2. Kovács Rebeka
14 éven aluli lányok: 1. Oláh Dorka, 2. Oravecz Kinga, 3. Kresák Flóra
8 éven aluli fiúk: 1. Rusznyák Máté, 2. Bakos Milán, 3. Balogh Bertold,  4. Laczkó Ákos
10 éven aluliak: 1. Mede Marcell, 2, Molnár Dániel Zsolt, 3. Oravecz Kristóf, 4. Szabó Marcell, 5. Szviták Márió
14 éven aluli fiúk: 1. Vágvölgyi Ádám, 2. Balogh Bence Bendegúz, 3. Holtner Daren, 4. Gyurcsák András, 5. Nagy Márton Máté

Nyílt csoport:

1. Kovács Dániel, 2. Görcsi Gábor, 3. Kutas Balázs,...
ifjúsági: 1. Görcsi Gábor, 2. Vas Vince, 3. Racskó Máté
legjobb szenior: Vajda Albert

A legjobb család díját Fenyő Blanka és Fenyő Zsolt nyerte Szabó Marcell és Soós Gabriella előtt.

Részletes táblázatok:
  Gyermekcsoport
  Nyílt csoport

Pásztói többség a XIV. Tarján Kupán

  Február 25-én rendeztük meg a 14. Tarján Kupát. Úgy tűnik, a salgótarjáni helyszín nem a legcélszerűbb a sakkversenyek számára, hiszen mind a gyerek, mind a nyílt csoportban a pásztóiak többen voltak, mint a tarjániak. A felnőtteknél ezzel már nagyon újat nem is mondunk, de a gyerekcsoportban a hazaiak érdektelensége elkeserítő volt a jövő heti csapat diákolimpia előtt. Sajnos itt az idő belátni, hogy Salgótarjánban nincs igény sakkversenyre. Ezt erősítette az a tény is, hogy teremproblémánk sosem fog megoldódni, hiszen a verseny előtt két nappal bejelentett nyelvvizsga miatt egy jóval szűkebb terembe voltunk bepréselve. A 26 résztvevővel viszont itt is elfértünk.
  A nyílt csoportban némi kihagyás után ismét indult a pásztói Bohati Tamás, aki eddig a legtöbb Tarján Kupát nyerte. Esélyeshez méltóan játszott most is, és már csak az utolsó fordulóban remizett a biztos első hely birtokában. Sajnos ebben a csoportban - talán most először - csupán egy ifjúsági induló volt.
  A gyerekcsoportban a pásztóiak és a tarjániak is csak nézték, ahogyan két 9 éves kisgyerek, a szigetszentmiklósi (de nógrádi gyökerű) Kubuk Bence Attila, valamint a pétervásárai Molnár Dániel Zsolt végigveri a mezőnyt. Számunkra némi vigaszt csak Kovács Veronika egyre türelmesebb játéka és a 8 éves, a mezőny legfiatalabb tagjaként induló Balogh Bertold nagyobbak elleni bátor helytállása jelentett.

9 éven aluli lányok: 1. Kovács Rebeka, 2. Fenyő Blanka
9 éven aluli fiúk: 1. Kubuk Bence Attila, 2. Molnár Dániel Zsolt, 3. Balogh Bertold
12 éven aluli lányok: 1. Oravecz Kinga, 2. Kovács Veronika, 3. Kresák Flóra, 4. Oláh Dorka
12 éven aluli fiúk: 1. Racskó Máté, 2. Holtner Daren, 3. Vágvölgyi Ádám, 4. Rigó László, 5. Oravecz Kristóf
Nyílt csoport: 1. Bohati Tamás, 2. Kovács Dániel, 3. Kormos József, 4. Tóth Pál, 5. Vas Vince, 6. Hovanecz László, 7. Tódor Sándor, 8. Berta István, 9. Várkonyi Péter, 10. Tódor Attila, 11. Vágvölgyi Péter, 12. Kurcsik Zoltán.
Különdíjak:  a legjobb nem díjas szenior Tóth Pál ( a legjobb szenior a 3. helyezett Kormos József lett), a legjobb ifjúsági Vas Vince.
A családi különdíjat pontegyenlőséggel megosztva kapta a Vágvölgyi Ádám, Vágvölgyi Péter, valamint a Kovács Veronika, Kurcsik Zoltán páros.

Részletes táblázatok:
Nyílt csoport 
Gyerek csoport

XIII. Tarján Kupa

Az utóbbi két év legnépesebb mezőnye, 38 gyermek és felnőtt gyűlt össze december 4-én, a XIII. Tarján Kupán. Köszönhető volt ez a helybeliek mellett a Pásztóról érkezett több, mint 10 fős és az Andornaktályáról befutó 5 fős különítményeknek.  A nyílt csoportot erősítette néhány lelkes szülő is, akik harcba indultak a most először meghirdetett családi különdíjért.
A nagy mezőny ellenére voltak olyan hiányzók is, akik már sokszor itt versenyeztek korábban, így például nem volt itt Bohati Tamás, aki eddig a legtöbb tornagyőzelmet aratta nálunk. 

A gyerekcsoport 17 fős lett, néhány pásztói fiatal inkább a felnőttek közötti edződést választotta. De így is Vajda Albert két tanítványa Bodzás Dominik és Bognár Kevin indult favoritként, mivel nem csak koruk, hanem rutinjuk alapján is kiemelkedtek a mezőnyből. Dominik végig vezette a mezőnyt, kettejük rangadóját is megnyerte, s csak az utolsó fordulóban eresztett le, a biztos győzelem tudatában. A mezőnyben most a fiúk voltak nagy többségben, de a tarjáni lányok most is tartották a lépést velük. Biztató volt Vágvölgyi Ádám egyre felépítettebbnek tűnő játéka, és a néhány kis elsős kitartó harcolása is.

A 21 fős nyílt csoportban Paál Attila esélyeshez méltó, stabil játékkal, végig vezetve nyerte a versenyt. Bár a legutóbb Pásztón tornagyőztes Kovács Dániel őt is megtréfálta, de az Andornaktálya erőssége az utolsó fordulóban bebiztosította első helyét. A verseny izgalmait fokozta a 3 különdíj: az ifjúsági, a szenior és a családi díj. Ezek sorsa is csak az utolsó fordulóban dőlt el. Kellemes meglepetés volt néhány fiatal és egy-két szülő helytállása. Az ifjúsági díjat csak a finomított Bucholz érték döntötte el, de a családi verseny is nagyon szoros végeredményt hozott.

Eredmények:

Gyermek csoport:
10 éven aluli leányok: 1. Kovács Veronika, 2. Tóth Eszter, 3-4. Fenyő Blanka Panna, Kovács Rebeka
8 éven aluli fiúk: 1. Demeter Buda, 2. Balogh Bertold, 3. Bakos Milán, 4. Laczkó Ákos
10 éven aluli fiúk: 1. Racskó Máté, 2. Vágvölgyi Ádám, 3. Büki Marcell, 4. Kovács Bendegúz
11 éven aluli fiúk: 1. Pap Tamás Zalán, 2. Tóth Bálint, 3. Mezei Hunor
14 éven aluli fiúk: 1. Bodzás Dominik, 2. Bognár Kevin

Nyílt csoport:
1. Paál Attila (Andornaktálya SE), 2. Kovács Dániel (Salgótarjáni TSE), 3. Vajda Albert (Pásztó SE), 4. Szegő Krisztián (Andornaktálya SE), 5. Tódor Attila, 6. Tódor Sándor (Pásztó SE), 7. Szabó Ervin (Salgótarjáni TSE), ...
Ezen belül:
  Legjobb nem díjas szenior: Szabó Ervin  (A legjobb szenior Vajda Albert lett.)
  18 éven aluliak: 1. Huszár Lóránt (Pásztó), 2. Klenóczky Dániel, 3. Patai Péter (Salgótarjáni TSE), 4. Vas Vince, 5. Sevelya Csenge Virág, 6. Tóth Máté, 7. Kelemen Áron (mind Pásztó)
  Családok versenye:
  1. Vágvölgyi Péter, Vágvölgyi Ádám 7,5 pont, 2. Adorján László, Sevelya Csenge Virág  7 pont, 3-4. Kovács Kristóf, Kovács Bendegúz  és Kurcsik Zoltán, Kovács Veronika 6-6 pont, 5. Laczkó Csaba, Laczkó Ákos  2 pont.

Részletes táblázatok: 
   Nyílt csoport
   Gyermek csoport

XII. Tarján Kupa

Szeptember 17-én rendeztük Salgótarjánban a Civil Közösségek Házában a XII. Tarján Kupa rapid sakkversenyt.
A nyílt csoportban mindössze nyolcan indultak, így ott körmérkőzéssel zajlott a verseny, a gyerekcsoportban tíz induló játszott svájci rendszerben.

Egyik csoportban sem maradt veretlen senki sem, így az utolsó fordulóban is volt izgalom. A nyílt csoportban Patai Tamás az utolsó fordulóban kihasználhatta volna Kovács Dániel botlását Kutas Balázs ellen, de Tamás is benézte a mattot Kormos József ellen, így az 1. hely helyett a 3. jutott neki. Bíró Máté és Ágasvári Gáspár Benedek játékban már több játszmában is "partiban" voltak, de ez az eredményességben ma még nem mutatkozott meg.

A gyerekeknél Gyurcsák András az utolsó két fordulót bukta el, így mind a csoportgyőzelmet, mind a kategóriadíjat elvesztette. A csoportot a kiegyensúlyozottabban szereplő Vágvölgyi Ádám nyerte és nagyon biztató volt a három kislány játéka is. Meg kell említenünk a két elsős, Balogh Bertold és Kasléder Richárd helytállását is.

Eredmények:

U10 leány: 1. Kovács Veronika, 2. Fenyő Blanka, 3. Kovács Rebeka
U8 fiú: 1. Balogh Bertold, 2. Kasléder Richárd
U10 fiú: 1. Vágvölgyi Ádám
U12 fiú: 1. Bíró Dániel, 2. Gyurcsák András, 3. Kasléder Dávid, 4. Fancsik Roland

Nyílt csoport: 1. Kovács Dániel, 2. Kutas Balázs, 3. Patai Tamás, 4. Patai Péter, 5. Tóth Pál, 6. Kormos József, 7. Bíró Máté, 8. Ágasvári Gáspár Benedek
Ezen belül U18 fiú: 1. Patai Péter, 2. Bíró Máté, 3. Ágasvári Gáspár Benedek

Részletes táblázatok:
  Gyerekcsoport
  Nyílt csoport

Pásztói sikerek a XI. Tarján Kupán

Nagyítóval kellett keresni a tarjániakat az ő kedvükért rendezett versenyen

   Hosszú szünet után, új helyszínen, a Civil Közösségek Házában rendeztük meg június 11-én a XI. Tarján Kupát. Bár sejtettük, hogy a nyár eleji időpont inkább a szabadba vonzza a családokat, azért reméltük, hogy a január óta eltelt idő és a csak ősszel várható folytatás miatt a sakkot igazán szeretők mégiscsak bennünket választanak. Ezúttal azonban sajnos olyanok is cserben hagytak bennünket, akik korábban stabil résztvevők voltak. Abszurd adat, hogy az erősorrendünkről összesen négyen voltak ott a versenyen, akkor, amikor az NB II-es meccseinken többen is érezhető játékhiánnyal játszották a partijaikat. Itt lett volna a lehetőség, de nem kellett. Azt pedig már inkább ne is akarjuk megszámolni, hogy hány helybeli lakos indult a versenyen...

  De lett verseny, köszönhetően a Pásztóról érkező felmentő seregnek, amely segítségével végül lett egy 11 fős gyerek és egy 10 fős nyílt csoport. A nyílt csoportban Görcsi Gábor révén most is volt egy FIDE-mester résztvevőnk. Meglepetésre azonban vereséggel kezdett Klenóczky Dániel ellen, s nem ez volt az egyetlen váratlan eredmény, amit ez a két játékos produkált ezen a napon. Gábor több pontot is elhullajtott, az egész versenyen időbeosztási problémával küzdött. Dani le tudta győzni az első helyért küzdő Kovács Dánielt is, de sikerült kikapnia a mezőny végén végzőktől.

  Egyenletesen jól játszott viszont a mezőny két szenior játékosa, Vajda Albert és Szarvas Sándor. Kettejük csatáját a pásztói edző nyerte, ő viszont Kovács Dani ellen hibázott. A nyílt csoport legfiatalabb tagja a Losoncról érkezett 11 éves Jan Alexander Grec volt, aki többek életét is megnehezítette ezen a délelőttön.

A gyerekcsoportban is hamar elfogytak a veretlenek, körbeverés tette izgalmassá a versenyt. Bármilyen meglepő is, de a lányok voltak többségben ebben a csoportban, sőt 3 forduló után már csak a pásztói Oláh Dorka volt százszázalékos. A végére mégis a papírforma érvényesült és a gyermekcsoport legidősebb indulója, Bognár Kevin ragadta magához a vezetést, amit a meg is őrzött a verseny végéig. Minden korcsoportot a pásztóiak nyertek, ami köszönhető volt a tarjániak már említett érdektelenségének is.  

Végeredmény:
9 éven aluli lányok: 1. Mender Laura, 2. Kovács Rebeka, 3-4. Fenyő Blanka, Kovács Veronika
14 éven aluli lányok: 1. Oláh Dorka, 2. Kresák Flóra
10 éven aluli fiúk: 1. Racskó Máté, 2. Büki Marcell, 3. Balogh Bertold
14 éven aluli fiúk: 1. Bognár Kevin, 2. Gyurcsák András
Nyílt csoport: 1. Vajda Albert, 2. Szarvas Sándor, 3. Kovács Dániel, 4. Görcsi Gábor, 5. Kormos József, 6. Klenóczky Dániel, 7. Vas Vince, 8. Patai Péter, 9. Jan Alexander Grec, 10. Kelemen Áron
Ezen belül a 18 éven aluliak: 1. Görcsi Gábor, 2. Klenóczky Dániel, 3. Vas Vince, 4. Patai Péter, 5. Jan Alexander Grec, 6. Kelemen Áron

Részletes táblázatok:
Gyermekcsoport
Nyílt csoport

Mede István és Tóth Máté nyert a X. Tarján Kupán

  Január 16-án elérkeztünk a Tarján Kupa rapidverseny sorozatunk 10. versenyéhez, amelyre ezúttal is a Sportcsarnok Tanácstermében került sor.

  Mindkét csoportban nagyobb létszám jött össze, mint az őszi versenyünkön, köszönhetően a pásztói légió érkezésének is. A gyerekcsoport 20 fős lett, a felnőtt csoport pedig 12, úgy, hogy itt is 5 ifjúsági résztvevőnk volt. Voltak új arcok is, a gyerekcsoportban már Fülekről is volt egy induló, voltak azonban olyan hiányzók is, akik korábban már többször részt vettek versenyünkön. Legközelebb már őket is visszavárjuk!

A nyílt csoportban egyesületünk első táblása, Mede István FIDE-mester toronymagas esélyesként indult, s ennek megfelelően be is futott győztesként. Egyedül a most először induló Lenkó Csaba tudott elcsenni tőle egy fél pontot. A mezőnyben több fiatal is indult, köztük a még csak 13. évében járó pásztói Vas Vince is, aki cseppet sem megszeppenve gyűjtötte az idősebbek skalpjait. Játékával a többi fiatal sem vallott szégyent. A csoport ifjúsági különdíját Patai Péter nyerte, mindössze jobb Bucholcz értékkel megelőzve Vas Vincét.

Nyílt csoport: 1. Mede István, 2. Vajda Albert, 3. Kovács Dániel, 4. Patai Péter, 5. Vas Vince, 6. Tódor Sándor, 7. Lenkó Csaba, 8. Várkonyi Péter, 9. Klenóczky Dániel, 10. Szegő Krisztián, 11. Lőrik Gergő, 12. Kelemen Áron
  Ezen belül az U18 kategóriában: 1. Patai Péter, 2. Vas Vince, 3. Klenóczky Dániel, 4. Lőrik Gergő, 12. Kelemen Áron.

 Nyílt csoport táblázata 

Tódor Sándor próbálná megállítani Mede Istvánt

A gyerekcsoport kétesélyesként indult Lőrik Gergő és Tóth Máté között, de váratlan vetélytársuk lett a Fülekről érkező, mindössze 9 éves Kapicakova Lucia személyében. Hármuk közötti körbeverés után jobb Bucholcz értékkel a pásztói Tóth Máté nyerte a csoportot, két leány vetélytársának pedig a kategória győzelem jutott. Feltűnt a versenyen egy új tehetség is, a legkisebb fiúk kategóriáját az először induló Valkár Zétény nyerte. 

Gyermek csoport:
  U9 leány: 1. Kapicakova Lucia, 2. Mender Laura, 3. Kovács Veronika, 4. Tóth Eszter, 5. Kovács Rebeka
  U9 fiú: 1. Valkár Zétény, 2. Mede Marcell, 3. Kovács Bendegúz, 4. Balogh Bertold
  U14 leány: 1. Lőrik Kitti, 2. Oláh Dorka, 3. Kresák Flóra, 4. Porok Linda
  U14 fiú: 1. Tóth Máté, 2. Racskó Máté, 3. Vágvölgyi Ádám, 4. Büki Marcell, 5. Gyurcsák András, 6. Tóth Bálint, 7. Géczi Dominik.

 Gyermek csoport táblázata

A csoport győztese, Tóth Máté Lőrik Kittivel vív az első táblán.

További fényképek a versenyről itt. 

Szűkebb mezőny a IX. Tarján Kupán

  Október 24-e, a hármasünnep középső, az iskolai őszi szünet második napja ideális időpontnak tűnt a IX. Tarján Kupa rapidverseny megrendezéséhez, hiszen előtte is, utána is volt pihenési lehetőség. Ennek ellenére a nyílt csoport éppen, hogy összejött 8 fővel, a gyerekcsoport pedig úgy lett 15 fős, hogy Pásztóról is érkeztek néhányan.
  Elszomorító tény, hogy egyesületünk tagságának több, mint a fele talált magának fontosabb időtöltést, mint azt a versenyt, amellyel el kell számolnunk a Sakkszövetség felé. Többeknek is rá kellene már döbbennie, hogy az egyesületi tagság nem egy papír aláírását jelenti, hanem azt, hogy tennünk kell valamit azért a közösségért, amelybe beléptünk és amely befogadott bennünket.  

A 8 fős nyílt csoportot az ott induló 5 ifjúsági mentette meg, köztük a hamarosan mesteri címmel rendelkező Görcsi Gábor, aki rövidesen minden idők legfiatalabb nógrádi mesterének vallhatja majd magát. Mellettük indult Pásztóról a megyei bajnok, többszörös Tarján Kupa győztes Bohati Tamás, valamint két "törzstagunk", Kovács Dániel és Szarvas Sándor. Szűk, de erős kis mezőny volt, amit mindjárt az első forduló nyilvánvalóvá tett: Bohati Tamás és Görcsi Gábor is vereséggel rajtolt Kovács Dani, illetve Patai Peti ellen. A későbbi fordulókban is volt bőven izgalmas játszma. Végül Görcsi Gábor futott be győztesnek, akinek a kezdeti megingását menetelés követte és már csak Kovács Daninak engedett egy döntetlent.

A gyerekcsoportban Lőrik Kitti és Ágasvári Gáspár Benedek  játéka végig kiemelkedett a mezőnyből, s miután Kitti az egymás elleni csatájukat is hozta, végül százszázalékos teljesítménnyel nyerte a versenyt. A kisebbek közül igen jól szerepeltek a pásztóiak, nem sok díjat hagytak itt a Tarján környékieknek. Kellemes meglepetés volt a lányok lelkesedése, most először fordult elő, hogy több lány, mint fiú alkotta a gyerek mezőnyt.

  Terveink szerint november 6-án 3 órától megrendezzük a Gagarinban az őszi háziversenyünket, remélhetőleg nagyobb létszámmal.

   A kép jobb oldalán egymás mellett a gyermekcsoport két győztese:
Lőrik Kitti és Ágasvári Gáspár Benedek

A végeredmény:
 Nyílt csoport: 1. Görcsi Gábor, 2. Kovács Dániel, 3. Bohati Tamás, 4. Szarvas Sándor, 5. Patai Péter, 6. Klenóczky Dániel, 7. Lőrik Gergő, 8. Gyetvai Izsák
   ezen belül: U18 kategória: 1. Görcsi Gábor, 2. Patai Péter, 3. Klenóczky Dániel, 4. Lőrik Gergő, 5. Gyetvai Izsák
   a legjobb nem díjas ifjúsági különdíját Patai Péter nyerte.

 Gyermek csoport
   
U8 leány:   1. Oravecz Kinga, 2. Mender Laura, 3. Kovács Rebeka, 4. Kovács Veronika, 5. Tóth Eszter, 6. Fenyő Blanka
   U14 leány: 1. Lőrik Kitti, 2. Porok Linda
   U9 fiú:      1. Oravecz Kristóf, 2. Holtner Daren, 3. Büki Marcell
   U14 fiú:    1. Ágasvári Gáspár Benedek, 2. Gyurcsák András, 3. Versegi Tamás, 4. Tóth Bálint

 Részletes táblázat itt.

Pásztói öröm a Tarján Kupán

A felnőtt első díj azért csak Tarjánban maradt

Június 6-án, a Sportcsarnok Nagytanácstermében rendeztük a VIII. Tarján Kupa rapidversenyt.  

  A felnőtt csoport szűkösségéért (9 fő) kárpótolt bennünket a népes, 23 fős gyerekcsoport, amelyet a Pásztóról érkezőknek is köszönhettünk. Sajnos, mindkét csoportban több törzstagnak mondható hiányzónk volt, s ez a gyermekkategóriák eredményein meg is látszott. Ráadásul menet közben még fogytunk is, hiszen 3 forduló után a legkisebb fiúkategóriában éremesélyes Vágvölgyi Ádám (3/2 pont után) rosszullét miatt kellett, hogy visszalépjen a versenytől. A gyerekcsoportot szinte végig vezette a pásztói Tóth Máté, de az utolsó fordulóban elbukott Lőrik Kitti ellen, s így némi meglepetésre végül csapattársa, a 11 éves Gajder Gergő lett a csoport győztese. A kicsik egyébként is több esetben jártak túl a nagyobbak eszén, a 9 éven aluliak közül Mender Laura, Oravecz Kristóf és Mede Marcell is megtépázta a pár évvel idősebbek tekintélyét. A gyerekcsoport eredményhirdetésénél aztán a pásztói mosoly volt többségben, mert az öt kategóriából csak Lőrik Kitti tudta Tarjánban tartani az aranyérmet.

  A felnőttcsoport első díja viszont "itthon" maradt, hiszen az esélyesként induló Mede István FIDE-mester a nap egyetlen százszázalékos teljesítményével magabiztos győzelmet aratott. Biztató volt az ifjúságiak jó játéka, ami a végül 2. helyen végző Görcsi Gábortól már nem volt meglepő. De javuló formát mutatott Patai Péter, aki Vajda Albert elleni váratlan mattadással egy nagy skalpot is begyűjtött, míg a legfiatalabbként induló Lőrik Gergőnek tovább kell járnia a megkezdett utat, hogy idővel az eredmények is jöjjenek majd.

Tanítvány a mestere ellen: Patai Péter és a győztes Mede István csatája.

Balra a 2. helyezett Görcsi Gábor 

Eredmények:
9 éven aluli leány: 1. Mender Laura, 2. Oravecz Kinga, 3. Kovács Veronika, 4. Kovács Rebeka, 5. Fenyő Blanka, 6. Tóth Eszter
14 éven aluli leány: 1. Lőrik Kitti, 2. Lőrik Tímea, 3. Porok Linda
9 éven aluli fiú: 1. Oravecz Kristóf, 2. Mede Marcell, 3. Kovács Bendegúz, 4. Holtner Daren, visszalépett: Vágvölgyi Ádám
11 éven aluli fiú: 1. Gajder Gergő, 2. Kazinczy Levente, 3. Csőke Imre, 4. Tóth Bálint, 5. Kasléder Dávid, 6. Andai Dávid Ferenc
14 éven aluli fiú: 1. Tóth Máté, 2. Ágasvári Gáspár Benedek, 3. Versegi Tamás

Nyílt (felnőtt) csoport: 1. Mede István, 2. Görcsi Gábor, 3. Vajda Albert, 4. Szarvas Sándor, 5. Patai Péter, 6. Kovács Dániel, 7. Miklós Dániel, 8. Kutas Balázs, 9. Lőrik Gergő
  ezen belül 18 éven aluliak: 1. Görcsi Gábor, 2. Patai Péter, 3. Lőrik Gergő.

Részletes táblázatok:
    Nyílt csoport
    Gyerek csoport

Folytatás ősszel, amikor remélhetőleg a most hiányzókkal kiegészülve ennél is nagyobb versennyel készülhetünk majd az induló bajnoki szezonra.

Bíró Máté és Bohati Tamás megállíthatatlan volt a VII. Tarján Kupán

  A gyerekcsoportban 17-en, a felnőtteknél 15-en, azaz összesen 32-en gyűltek össze május 9-én a Sportcsarnok tanácstermében megrendezett VII. Tarján Kupán.

A felnőtteknél ismét rangot adott a versenynek, hogy Mede István és Frink Ferenc révén két mester, valamint a már többszörös győztes Bohati Tamás is indult.

Utóbbi most is igazolta, hogy tudása már a mesterekével vetekszik, a rapid verseny pedig kifejezetten az erőssége. Ellenfeleinek mindössze egyetlen döntetlent (Frink Ferenc ellen) engedélyezve rajt-cél győzelmet aratott az esélyesként induló, de az éjszakai műszak után fáradtan asztalhoz ülő Mede István előtt.

A mezőnyben több ifjúsági is indult, akik ezúttal zömében tartalmas partikat tudtak játszani a rutinos ellenfelek ellen is, ami igaz volt a legfiatalabbra, a 14 éves Lőrik Gergőre is. A várakozásnak megfelelően az ifik közül ezúttal is Görcsi Gábor tudta a legtöbb pontot összegyűjteni.

 1. Bohati Tamás 6,5  2. Mede István 5,5  3. Frink Ferenc 5 pont.

Ifjúságiak:
 1. Görcsi Gábor, 2. Patai Péter, 3. Klenóczky Dániel, 4. Lőrik Gergő

 A nyílt csoport teljes végeredménye.

  

A képen elől (balról) a győztes, Bohati Tamás.

   

  A gyerekek mezőnyében Bíró Máté egyedüli favoritként indult, s bár a verseny végén botlott egyet Dobos Zétény ellen, így is magabiztosan utasította maga mögé a mezőnyt. Reméljük, hogy Máté legközelebb már nem a kicsiket szomorítja, hanem saját fejlődése érdekében inkább a felnőtteket igyekszik majd felbosszantani.
  Többek játéka volt kellemes meglepetés a versenyen. Így például a most először induló Versegi Tamás, aki a teljes mezőnyben a 2. helyen végzett. Tamásra szép jövő várhat, dinamikusan fejlődik, a versenyzésre viszont több időt kell rászánnia. Szintén látszik a fejlődés a Tóth Pali bácsi által tanítgatott Ágasvári Gáspár Benedeken, aki egyre stabilabb játékot nyújt. Közel fél évnyi kihagyás után ismét itt volt az elsős Mede Marcell, aki oroszlánkörmeit igencsak belevájta a nagyobbakba is, a tőle 6 évvel idősebb, egyéniben és csapatban is megyebajnok Lőrik Kitti elleni győzelme volt a nap meglepetése. A verseny üde színfoltja volt az 5 pici lány, akik nagy eredményeket érhetnek még el, ha elég kitartóak lesznek az oktatásra és versenyre járás terén is.

Korcsoportonkénti eredmények:

U8 leány: 1. Kovács Veronika, 2. Tóth Eszter, 3. Kovács Rebeka, 4. Fenyő Blanka
U14 leány: 1. Lőrik Kitti, 2. Porok Linda
U9 fiú: 1. Mede Marcell, 2. Vágvölgyi Ádám, 3. Kovács Bendegúz
U12 fiú: 1. Dobos Zétény, 2. Ágasvári Gáspár Benedek, 3. Bíró Dániel, 4. Kazinczy Levente, 5. Kasléder Dávid, 6. Tóth Bálint
U15 fiú: 1. Bíró Máté, 2. Versegi Tamás

 A gyerekcsoport teljes végeredménye.

 

 Elől Lőrik Kitti és Ágasvári Gáspár Benedek, mellettük a két elsős: Kovács Bendegúz és Mede Marcell (jobbról).

 

  Az utolsó fordulóban Dobos Zétény (balról) legyőzte az addigra már biztos győztes Bíró Mátét (félig hátulról).

Mesterek csatáztak a VI. Tarján Kupán

   A létszám ezúttal elmaradt a várakozástól, hiszen összesen 25-en gyűltek össze az idei első rapidversenyre. A gyerekcsoport 14 fős létszáma volt inkább a meglepő, hiszen a versenyt direkt a jövő heti diákolimpia elé tettük, hogy legyen a gyerekeknek felkészülési lehetőség. Sajnos, még a saját tanítványaink közül is csak nagyon kevesen jöttek el, pedig rájuk igazán számítottunk.

 De ne keseregjünk, mert a 11 fős nyílt csoport összetétele kárpótolt bennünket. Most először két mester is nevezett a versenyre Frink Ferenc és Istvanovszki Martin személyében, s rajtuk kívül itt volt a 4-szeres győztesünk, Bohati Tamás is, de a többiek közül sem lehetett azt mondani senkire sem, hogy lefelé kilógna a mezőnyből.
  Az első hely kapcsán végül is nem történt meglepetés. Az esélyesként induló Istvanoszki Martin rajt-cél győzelmet aratott, 7-ből 7 ponttal, Bohati Tamásnak be kellett érnie a 2. hellyel. Az ifjúsági korú Görcsi Gábor ismét szép reményeket ébresztve játszott és futott be a 3. helyre. Ezzel a csoport ifi kategóriáját is megnyerte. A mezőny végén végző két fiatalnak, Miklós Dánielnek és Patai Péternek sem kell szégyenkeznie, hiszen több nyertnek tűnő állásuk is volt, amit rutinjuk hiánya miatt nem tudtak sikerre vinni.

    A két mester egymás ellen: Istvanovszki Martin és Frink Ferenc

   A gyerekek mezőnyében is volt favorit, hiszen sejteni lehetett, hogy Bíró Mátét senki sem fogja megszorítani. Csoda itt sem történt, Máté simán nyert. A legnagyobb versenyfutás a díjakért az U10-es fiúknál volt. Itt a végig egyenletes teljesítményt nyújtó Bíró Dániel szerezte meg az első helyet a későn ébredő Gyurcsák András és a végére talán elfáradó Kasléder Dávid előtt. Öröm volt a kicsi lányokat sakkozni látni, de közülük még csak Mender Laura tudta felvenni a harcot a nagyobbakkal.

 

U10 leány: 1. Mender Laura, 2. Lőrik Tímea, 3. Kovács Rebeka, 4. Kovács Veronika
U10 fiú: 1. Bíró Dániel, 2. Gyurcsák András, 3. Kasléder Dávid, 4. Csőke Imre, 5. Andai Dávid Ferenc
U13 fiú és leány: 1. Lőrik Kitti, 2. Ágasvári Gáspár Benedek, 3. Kazinczy Levente
U15 fiú: 1. Bíró Máté, 2. Lenkei Szabolcs

Nyílt csoport: 1. Istvanovszki Martin, 2. Bohati Tamás, 3. Görcsi Gábor, 4. Kovács Dániel, 5. Frink Ferenc, 6. Osgyáni Sándor, 7. Frink Ferenc, 8. Kormos József, 9. Várkonyi Péter, 10. Miklós Dániel, 11. Patai Péter
Ezen belül U18 fiú: 1. Görcsi Gábor, 2. Patai Péter

Gyerekcsoport teljes végeredménye
Nyílt csoport teljes végeredménye