Európa Bajnokságon versenyzett Kovács Veronika

A 16 éves lányok között képviselte Magyarországot

Egyesületünk nagy tehetsége az idei országos döntőn szerzett második helyezésével jogot szerzett arra, hogy részt vegyen a korcsoportos Európa Bajnokságon.

A bajnokságot szeptember 5-14. között a romániai Mamaia-ban rendezték meg. Veronikát edzője, Mede István FIDE-mester kísérte el és biztosította számára a szakmai hátteret. Jó néhány támogató segítsége kellett, hogy lehetővé váljon az indulás. Ennek sikeres szervezési munkája egyesületünk elnökének Klenóczky Sándornak, és edzőnknek, Lengyel Istvánnak volt köszönhető.

Nem várt könnyű verseny Veronikára, hiszen - sok vetélytársával ellentétben - első alkalommal vehetett részt ilyen szintű nemzetközi vetélkedésen. Értékszámok alapján a 27. helyre volt rangsorolva, de ez sem volt mérvadó a más-más közegből érkező fiatal sakkozók között. Többük esetében az alacsonyabb értékszám mögött is komolyabb tudás rejtőzött.

Nem kezdődött könnyen a 9 fordulós verseny, hiszen az első fordulóban a 2. kiemelttel kellett megküzdenie. Nagy csatában vesztett, de a mutatott játék alapján megvolt a remény a jobb folytatásra. Egy döntetlen után viszont újabb vereség jött, a 3/0.5 nem nézett ki jó kezdésnek.Veronika viszont összeszedte magát, a következő három játszmában remekül teljesített. Két ellenfelét is legyőzve 3/2,5-et hozott a versenynek ebben a szakaszában és a hajrának a középmezőnybe visszakapaszkodva futhatott neki. Sajnos a befejezés nem a reményeink szerint alakult. Fizikálisan is, de főleg mentálisan kimerítette őt a hosszú verseny és annak számára szokatlanul nagy tétje. Az utolsó három fordulóban nem tudott pontot szerezni, így végül a 9 fordulóban megszerzett 3 ponttal a 44. helyen végzett.

Az eredményt lehetetlen érzelem mentesen értékelni. Mindannyian reménykedtünk egy csodás szereplésben, egy olyan magas szintű versenyzésben, mint amit néhány hónappal ezelőtt az országos döntőn is nyújtott a 16 éves lány. De minden verseny más és ez a mezőny is nagyon sokban eltért a magyar bajnokságétól.
A versenyzők számára biztosított körülményekre nem lehetett panasz, a versenyteremből kirekesztett kísérők részéről már annál inkább.

Kovács Veronika edzőjével, Mede Istvánnal a verseny helyszínén

Kovács Veronika Nógrád megye első női sakkozója, aki Európa Bajnokságon vehetett részt, ezzel történelmet írt. Korcsoportjában egyetlen magyar indulóként hazáját is képviselte, és egyesületünknek is komoly dicsőséget szerzett ezzel. Köszönet érte.

Gratulálunk a helytállásához, kívánjuk neki, hogy a még előtte álló hosszú pályafutását sok-sok szép eredmény kísérje!