Az "öregek" húzták a csapat szekerét

  Október 8-án  Gödöllői SBE csapatát fogadtuk az NB2 2. fordulójában. Ismét volt hiányzónk több is, köztük első táblásunk, Mede István is. Szerencsénkre ellenfelünk sem a legerősebb csapatával jött, így jó esélyekkel vághattunk neki a mérkőzésnek.

 

 

Az első táblán, a "mesterek csatájában" Egyed András megismételte a Bándy Attila elleni két évvel ezelőtti nagyszerű teljesítményét és pontos játékkal a teljes pontot begyűjtötte.
  A 2. táblán Kovács Zsolt betegen is vállalta a játékot. Szokásának megfelelően éles támadást vezetett, előnyt is tudott szerezni, de a végén kicsit túlkombinálta az állást és döntetlenre rontotta a biztosnak tűnő győzelmet. Egészségesen talán meg lehetett volna az is.
  Frink Ferenc ismét hozta zsenialitását. Egy közel egyenlő állásban csapdába csalta ellenfele vezérét, amivel azonnal nyert.
  Kovács Dániel, mint szinte az utóbbi két évben mindig, most is jól játszott. Bátyjához hasonlóan éles játékot választott, s ebben ellenfele is partner volt, csak nem számolt Dani kombinatív készségével. A támadásból ellentámadás lett és itt is teljes pontot szereztünk.
  Az 5. táblán csapatunk doyenje, Gallai János ezúttal szintén idős ellenfelet kapott. S ha már így adta a sors, játékosunk megmutatta, hogy korosztályában nem sokan jobbak nála, áttörte ellenfele állását és szabadgyalog erejét kihasználva megszerezte visszatérése utáni első győzelmét.
  Az első öt táblán négy és fél pontot szereztünk, s abból hármat sötéttel! Az elmúlt két évben soha nem voltunk még az éltáblákon ilyen sikeresek.
  S talán folytatódott is volna a sor, ha Lengyel István nem szintén betegen kénytelen nekiülni az NB2-es játszmának. Játékán látszott, hogy nincs rendben, sajnos gyorsan hátrányba került, ellenfele pedig nem hibázta el a számára előnyös pozíciót.

Az első táblán Egyed András fontos győzelmet aratott


  A 7. táblán Patai Péter kissé leszorított pozícióba került, de sikerült ellentétes színű futókra cserélnie és tartani tudta a döntetlen állást.
Az 1. fordulóban és  most is Szabó Ervin játszotta a leghosszabb játszmát. Legutóbb meg kellett elégednie a fél ponttal, most azonban tényleg megérte megvívnia a hosszú csatát. Minőségelőnye lett és kitartó játékkal érvényesítette is az előnyét.
A 9. táblán Lenkó Csaba ellenfele sokat késett, de nem ezen múlt az eredmény, a tudáskülönbség gyorsan kiütközött játékosunk javára.
A hidegzuhany a 10-12. táblán ért bennünket, ahol a meccs elején akár a teljes három pontot is remélhettük még fiataljainktól. Patai Tamásnak és Bíró Máténak erre meg is volt a reális esélye. Tamás az egyszerű gyalogelőny helyett el kezdte bonyolítani az állást, amire ő fizetett rá, mert beleszaladt egy mattkombinációba. Máté magabiztosan játszott, ki is hozta a nyerhető gyalogvégjátékot, amit aztán érthetetlen módon sikerült döntetlenre rontania. De itt legalább lett egy fél pont.
  Nem úgy Klenóczky Dániel partijából. Dani régi formáját hozva közel egy órát használt el az első 10 lépésre (Megnyitások, óhhh...!), ami még így is kevés volt a sáncoláshoz. Aztán elnézett egy ütést, tiszthátrány lett, amiből utána még becsülettel megpróbált kihozni valamit, de már nem maradt reális esélye.

 Főként az idősebbek remek játékának, valamint az első öt táblán nyújtott elsöprő teljesítménynek köszönhetően csapatunk megszerezte első győzelmét a bajnokságban.

2 forduló után a 8. helyen állunk egy győzelemmel és egy vereséggel. Október 29-én Budapesten a Sárkány DSE otthonában kell helytállnunk.

Salgótarjáni TSE - GSBE  7.5 - 4.5

 
Cím
 
Élő
 
 
Eredmény
 
 
Élő
 
Cím
 
1 FM 2227 Egyed András
1-0
Bándy Attila 2322 FM
2   2136 Kovács Zsolt
½-½
Kozma Gábor 2032  
3 FM 2070 Frink Ferenc
1-0
Kőszegi Lajos 2067  
4   2048 Kovács Dániel
1-0
Sillye Kálmán 2039  
5   2193 Gallai János
1-0
Hönsch Pál 2062  
6   1971 Lengyel István
0-1
Maráczi Ernő 2027  
7   1948 Patai Péter
½-½
Szabó Zoltán 1958  
8   1883 Szabó Ervin
1-0
Téglás Mátyás 1917  
9   1914 Lenkó Csaba
1-0
dr. Tallós Emil 1815  
10   1782 Patai Tamás
0-1
Pervai László 1793  
11   1674 Klenóczky Dániel
0-1
Molnár László 1515  
12   1540 Bíró Máté
½-½
Mohácsi Gábor   -