Első NB II-es szezonunkat a 9. helyen zártuk

A szép befejezés nem sikerült, vesztettünk a Pestszentlőrinc ellen

  Április 17-én a Sportcsarnok kistanácstermében fogadtuk a jó erőkből álló pesti csapatot. A táblák többségén most is mi voltunk alacsonyabb értékszámmal, több táblán 150-200-as különbség is volt. Kivétel volt az első és a két ifitábla, ahol nekünk volt jelentősebb Élő-pont előnyünk, így leginkább ezekből a partikból remélhettük a teljes pont megszerzését.

De gyorsan csökkentek az ezzel kapcsolatos reményeink, mert az első táblán Egyed András sötéttel játszva a biztos fél pontot választotta. Több táblán is hamar bajba kerültünk. Miklós Dániel és Szabó Ervin kellemetlen meglepetésre már a megnyitásból vesztett állást hozott ki. Szarvas Sándor is elveszett a bonyodalmakban, s viszonylag korán minőséghátrányba került. Frink Ferenc állása viszont nem nézett ki rosszul a megnyitás után, de ez végül ahhoz lett elegendő, hogy Frink Szabolccsal - aki látszólag elég meredek módon nyitotta meg a nagyátlót - együtt egy kombinált döntetlent fogadjanak el. Kovács Zsolt a tőle megszokott módon nekirontott rutinos ellenfelének és egy zilált királyállás ellen tudott támadást kezdeni. Tóth Pál még 72 évesen is jobban kombinál, mint a fiatalok. Nehéz állásba került, de a bonyodalmak az ellenfelének ártottak meg, s legidősebb játékosunk a cserék után futópárral és gyalogelőnnyel a győzelemért játszhatott. 
  Számunkra a nap partiját ifjúsági játékosunk, Patai Péter játszotta. Ellenfele hibáját kihasználva döntő támadást indított a királyállás ellen, s még delet sem harangoztak, amikor ellenfele már fel is adta a játszmát. Ezzel megszereztük a vezetést, de örömünk nem lehetett tartós, mert a déli harangszó már Szabó Ervinnek és Miklós Dánielnek is szólt. Aztán Szarvas Sándor már a második minőséghátrányt is összeszedte, Tóth Pál pedig a futópár elkapkodott cseréjével döntetlenre rontotta ígéretes állását. Közben Kovács Dániel - nem egyértelmű állásban - is biztosabbnak látta a döntetlent. 

 

   Ifjúsági játékosaink: Klenóczky Dániel és Patai Péter szerezték a két győzelmünket.
A következő szezonban talán már nagyobb feladat is vár rájuk.

 Három parti maradt a végére biztató állásokkal, amelyek révén még mindig reménykedhettünk egy döntetlen körüli végeredményben. Ezekből annyi valósult meg, hogy Klenóczky Dániel nagyobb tudása végül érvényesült, előbb gyalogelőnye lett, majd ellenfele a mattot is megkapta az alapsoron. Kovács Zsolt minőséget áldozva sem tudta áttörni ellenfele gyenge királyszárnyát, amelyet igen szívósan védett, s közben a vezérszárnyon Zsoltnak kellett a sötét bástyák fenyegetésével szembesülnie. A kikényszerített cserék után az anyagi hátrány megmaradt, a remény a pontszerzésre pedig elúszott.
  Ezúttal is egy ifistánk, Bíró Máté maradt a végére. Ellenfele többszöri döntetlen ajánlatát is visszautasította, láthatóan nagyon szeretett volna nyerni. Átmenetileg sikerült is gyalogot nyernie, de egy elkapkodott vezércserével gyorsan vissza is adta azt. Láthatóan egy olyan rögzített gyalogszerkezetű állás jött létre, hogy aki túlerőlteti, még veszíthet is. Mintegy 4 és fél órányi pozícióharc után sajnos Máté nem bírta tovább figyelemmel, mert csúnyán elnézte a huszárját. Léptek még párat, de már esélytelenül.

  Csakúgy, mint az előző fordulóban, most is 7,5 - 4,5 -re vesztettünk, de a játszmáinkban ismét benne maradt 1,5-2 pont. Kár, mert mint kiderült, az Andornaktálya a pásztói vereségével akár még megelőzhető is lett volna. Így végül 58,5 ponttal a 9. helyen végeztünk, amivel újoncként azért összességében véve elégedettek lehetünk. A Pásztói SE győzelme ellenére a 12., utolsó helyen fejezte be a bajnokságot, reméljük a bennmaradás sikerül nekik.   A bajnokság végeredménye

  Salgótarjáni TSE - Pestszentlőrinc SK   4.5 - 7.5

 
  Cím Élő Salgótarjáni TSE   Eredmény   Pestszentlőrinc SK Élő Cím
1. FM 2254 Egyed András 1/2 - 1/2 Szekeres Tibor 2100  
2.   2128 Kovács Zsolt 0 - 1 Örtel Endre 2169 FM
3. FM 2128 Frink Ferenc 1/2 - 1/2 Bokros István 2118  
4.   2096 Frink Szabolcs 1/2 - 1/2 Sugár Károly 2154  
5.   1940 Miklós Dániel 0 - 1 Török Tamás Titusz 2139  
6.   1869 Szabó Ervin 0 - 1 Mezei Csaba 2067  
7.   1916 Szarvas Sándor 0 - 1 Matuska Miklós 2024  
8.   1882 Kovács Dániel 1/2 - 1/2 Hidvégi Attila 2046  
9.   1957 Tóth Pál 1/2 - 1/2 Csollák Károly 2016  
10.   1774 Patai Péter 1 - 0 Bertók Béla 1970  
11.   1581 Klenóczky Dániel 1 - 0 Geresdi Horváth Ágoston 1279  
12.   1469 Bíró Máté 0 - 1 Szivák András    
 
   A táblázatban a szeptemberi Élő-pontszámok szerepelnek.